Agris.cz - agrární portál

Zisk PepsiCo v prvním čtvrtletí klesl, tržby rostly

22. 4. 1999 | ČTK

Zisk PepsiCo v prvním ctvrtletí klesl, tržby rostly

PURCHASE (USA) 22. dubna (CTK) - Americký potravinárský koncern PepsiCo vykázal v prvním ctvrtletí mezirocní pokles cistého zisku o 12 procent na 333 miliónu USD v dusledku jednorázového nákladu na uzavrení nekterých závodu. Tržby spolecnosti podle jejího dnešního sdelení výrazne rostly a zisk na akcii prekonal ocekávání analytiku.

Obrat PepsiCo se zvýšil o 17 procent na 5,11 miliardy USD, zejména díky silnému prodeji divize Frito-Lay a výrobce džusu Tropicana v Severní Americe. Množstevní odbyt produktu spolecnosti se zvýšil celosvetove o dve procenta a v Severní Americe o ctyri procenta.

Zisk na akcii stoupl na 25 centu z lonských 24 centu na akcii a byl tak jeden cent nad odhady analytiku kapitálového trhu. Na uzavrení nekterých závodu Frito-Lay v USA musela PepsiCo vynaložit 40 miliónu USD, po odectení tohoto nákladu byl zisk firmy jen nepatrne nižší než ve stejném období lonského roku.

Rust tržeb PepsiCo kontrastuje s propadem u jejího nejvetšího konkurenta, spolecnosti Coca-Cola. Tento nejvetší výrobce nealkoholických nápoju na svete hospodaril v prvním ctvrtletí letošního roku s cistým ziskem 747 miliónu dolaru, což bylo o 13 procent méne než ve srovnatelném období lonského roku, a jeho tržby klesly o témer jedno procento na 4,43 miliardy USD. Coca- Cola prodává dve tretiny své produkce mimo Severní Ameriku a musí se od lonského tretího ctvrtletí vyrovnávat s dopadem ekonomických otresu a recese v Brazílii, Japonsku a dalších zemí Asie a hospodárského útlumu v Nemecku.

hp ple


Zdroj: ČTK, 22. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 19:39