Agris.cz - agrární portál

Pernod Ricard koupil od Underbergu firmu Johann Becher

26. 4. 1999 | ČTK

KARLOVY VARY 26. dubna (CTK) - Lihovinový koncern Pernod Ricard koupil od švýcarsko-nemecké spolecnosti Underberg jeho dcerinou firmu Johann Becher OHG, která je vlastníkem znacek Becherovka, Becher a Karlsbader Becher v Nemecku a desítkách dalších zemí. Po valné hromade a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) to dnes v Karlových Varech rekl její spoluvlastník Karel Schwarzenberg.

"Pernod Ricard, který je spolecne s Schwarzenbergem a Patria Finance prostrednictvím Salbu spoluvlastníkem JBKB, hodlá následne prodat nemeckou firmu Karlovarské Becherovce," sdelil její mluvcí David Binar.

Cenu, za kterou Pernod Ricard získal nemeckou firmu, JBKB nezverejnila. Podle Schwarzenberga je podstatne nižší než dve miliardy korun, za než koupil Salb od státu podíl v karlovarské likérce. "Firmu Johann Becher prodá Pernod Ricard karlovarské Becherovce za stejnou cenu, za kterou ji koupil," uvedl Schwarzenberg.

Získáním veškerých práv k ochranné známce na Becherovku od Underbergu se karlovarské firme otevre export do celého sveta, predevším do Nemecka, Rakouska a Švýcarska, kde byl prodej v minulosti nejvyšší. Výroba nemecké Becherovky se presune z Berlína do Karlových Varu. "Vývoz do Nemecka zahájí JBKB v zárí, do kdy má nemecká firma rozprodat své zásoby," prohlásil Binar.

Podle Schwarzenberga se získáním nemeckého výrobce Becherovky podarilo Salbu splnit nejvýznamnejší privatizacní závazek, kterým bylo urovnání známkoprávních sporu. Díky tomu je JBKB presvedcena, že v letošním roce splní bez problému další podmínky, což je nárust výroby Becherovky o 47 procent na 125 tisíc hektolitru. "Splníme podmínky, které máme pro letošní rok," podotkl generální reditel JBKB Alana Walden-Jones s tím, že výrobní kapacita závodu je dostacující.

Známkoprávní spory o Becherovku se ukoncily po více než 40 letech, pred nimiž rodina Becheru registrovala známku v Nemecku, pripomnel Schwarzenberg. Underberg koupil práva na výrobu Becherovky v roce 1971 od Heddy Becherové, celých triadvacet let však likér nevyrábel. S produkcí zacal až v roce 1994 poté, co s ním Koospol, zastupující karlovarskou firmu, vypovedel spolupráci na distribuci, kterou do té doby v Nemecku provádel.

Známkoprávní spory vedla JBKB ve trech desítkách zemí sveta, v nichž prevážne zvítezil Underberg.

Miroslav Molcík mha


Zdroj: ČTK, 26. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:16