Agris.cz - agrární portál

JBKB podá žalobu na Simpex Plus pro zneužití ochranných známek

26. 4. 1999 | ČTK

KARLOVY VARY/BRATISLAVA 26.dubna (CTK) - A.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB), která dnes oznámila vyrešení známkoprávních sporu ve trech desítkách zemí se švýcarsko- nemeckou spolecností Underberg, hodlá nadále pokracovat právní cestou ve sporu o ochrannou známku se slovenským výrobcem Becherovky - firmou Simpex Plus. CTK to dnes rekl mluvcí JBKB David Binar.

Žalobu, týkající se práv JBKB k ochranným známkám, podáme v úterý, nejpozdeji ve stredu ke krajskému soudu v Nitre," sdelil na dotaz CTK právní zástupce JBKB na Slovensku Miroslav Budaj. Podle nej predbežná opatrení na zastavení výroby, stácení a distribuce slovenské Becherovky do lahví s etiketou Becher Bitter, z nichž první soud zamítl a druhé vydal, byla pouze docasným rešením sporu s firmou Simpex Plus. Budaj je presvedcen, že pokud budou platit Benešovy dekrety, JBKB ve sporu zvítezí.

Prestože Simpex Plus zahájil v polovine února výrobu Becherovky podle puvodní receptury Zdenka Hoffmanna a dosud stocil do lahví 100.000 litru a polovinu prodal, JBKB tvrdí, že její odbyt na Slovensku mezirocne vzrostl. "Od 1.dubna naše nove založená dceriná spolecnost prodala 100.000 litru, což je v porovnání s lonským rokem výrazný nárust" rekl CTK generální reditel a predseda predstavenstva JBKB Alan Walden-Jones, podle kterého je díky nezákonné konkurenci na Slovensku JBKB mnohem aktivnejší.

Doplnil, že za první ctvrtletí vzrostla výroba likéru v Karlových Varech o deset procent proti lonskému roku. Konkrétní císla nezverejnil. Je presvedcen, že letos JBKB splní závazek vyrobit 125 tisíc hektolitru likéru, což je nárust o 47 procent.

JBKB doufá, že soudní lícení probehne co nejdríve. Podle Binara má JBKB na Slovensku zaregistrovaných 15 ochranných známek, zatímco Simpex Plus žádnou. "Lze proto ocekávat jednoznacné vítezství JBKB," uvedl.

Pripomnel, že darovací smlouva, kterou bývalý spolumajitel JBKB Alfred Becher údajne prevedl na deda Zdenka Hoffmanna, jenž poskytl práva na výrobu likéru Simpexu Plus, je falzum. Od soudu si JBKB slibuje, že bude muset slovenský výrobce tuto smlouvu poskytnout k expertize, která prokáže její neplatnost. K podpore tohoto tvrzení JBKB již dríve poukázala na skutecnost, že notár Jan Ptácník, který mel listinu v roce 1939 sepsat, byl v té dobe ctyri roky mimo úrad a k notárským úkonum nebyl oprávnen.

Miroslav Molcík mha


Zdroj: ČTK, 26. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 22:23