Agris.cz - agrární portál

Dotace exportu mléka stojí stejně jako ztráta pracovních míst

28. 4. 1999 | ČTK

Dotace exportu mléka stojí stejne jako ztráta pracovních míst

PRAHA 28. dubna (CTK) - Prostredky, které by stát vložil do podpory exportu mlékárenských výrobku, budou zhruba stejné jako cástka, o kterou stát prijde v prípade poklesu stavu krav v dusledku nevykoupení veškerého nabídnutého mléka v CR. Uvádí se to mimo jiné ve stanovisku Mlékarského a hospodárského družstva JIH, které jeho clenové dnes predali vláde.

Pokles stavu krav v CR o dalších 90.000 kusu, jak se doporucuje z duvodu chybejících prostredku na dotaci vývozu mlékárenských výrobku, by podle stanoviska znamenal ztrátu práce pro 3200 zamestnancu v prvovýrobe a približne pro stejný pocet pracovníku ve zpracovatelském prumyslu.

Takové množství zamestnancu odvede státu vcetne odvodu zamestnavatelu pri prumerném mesícním platu 11.000 korun rocne asi 412 miliónu korun. Protože vetšina pracovníku nesežene podle stanoviska jiné zamestnání, bude odkázána na pomoc státu, což stát prijde na dalších asi 288 miliónu korun. To je dohromady zhrubna tolik, kolik je podle družstva JIH potreba na dotaci exportu mlécných výrobku.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 28. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 09:58