Agris.cz - agrární portál

Inspekce při kontrolách odhalila mnoho dusičnanů v zelenině

3. 5. 1999 | ČTK

Inspekce pri kontrolách odhalila mnoho dusicnanu v zelenine

BRNO 3. kvetna (CTK) - Mnoho dusicnanu v zelenine, špatná dokumentace a príliš syntetických barviv v nabízených produktech jsou hlavní nedostatky, se kterými se setkala Ceská zemedelská a potravinárská inspekce (CZPI) na jižní Morave. Od ledna do brezna vykonala 1300 kontrol, pricemž z 611 vzorku odebraných na míste bylo 447 nevyhovujících. Majitelé obchodu, skladu a výrobci by proto meli na pokutách zaplatit 1,4 miliónu korun.

"Jeden z nejzávažnejších prípadu skoncil zákazem prodeje potravin pro zvláštní výživu, mezi než patrí vitamínové nápoje, tablety a koktejly, v hodnote osmi miliónu korun," rekla dnes CTK inspektorka Ilona Kocová. Vysvetlila, že zboží nebylo zdravotne závadné, ale dodavatel nemel k produktum potvrzení hlavního hygienika CR, bez nehož nelze zboží prodávat.

Dalším vážným prohreškem byla vysoká míra dusicnanu v nabízené zelenine. Zejména u redkvicek, cínského zelí a kapusty se tak projevilo neúmerné hnojení. Inspektori nalezli také nadmerné množství syntetických barviv predevším ve víne, instantních polévkách a cukrárských výrobcích.

"Šlo o ojedinelé prípady. Setkali jsme se i s tím, že nekterí prodejci sudových vín prebarvili bílé víno na cervené," dodala Kocová. Obcanum doporucila, aby se pri nákupech vždy rídili datem spotreby a trvanlivosti.

Vladimír Klepác klh mha


Zdroj: ČTK, 3. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:11