Agris.cz - agrární portál

Prazdroj nevidí žádné důvody ke zpochybnění fúze s Radegastem

6. 5. 1999 | ČTK

Prazdroj nevidí žádné duvody ke zpochybnení fúze s Radegastem

PLZEN 6. kvetna (CTK) - Plzenský Prazdroj nevidí právní ani racionální duvody ke zpochybnení fúze s pivovarem Radegast, kterou v breznu potvrdil Úrad na ochranu hospodárské souteže (ÚOHS). Pro CTK to dnes uvedl mluvcí PP s tím, že spolecnost necítí potrebu se neustále vyjadrovat k opakujícím se výrokum zástupcu Ceského svazu malých nezávislých pivovaru (CSMNP).

Dominantní postavení na trhu není podle Pompa nezákonné, protože v jedenácti z patnácti zemí EU existuje lídr pivního trhu s více než ctyricetiprocentním podílem. Plzenský Prazdroj již nekolikrát deklaroval, že jeho zájem se po fúzi soustredí na zahranicní trhy a nemíní nicit domácí trh.

O tom, že by jakákoliv soudní žaloba mohla fúzi Prazdroje a Radegastu zmenit, pochybuje i komercní právník Tomáš Sokol. Podle jeho slov je sice obtížné se k žalobám inzerovaným na dnešní tiskové konferenci CSMNP vyjádrit, protože nejsou v soucasné dobe k dispozici. Naproti tomu je podle neho zrejmé, že ÚOHS již pred rokem povolil spojení dvou subjektu Nomura a IPB, které mimo jiné kontrolovaly rozhodující podíl Plzenského Prazdroje a Radegastu, címž následnou kontrolu nad obema pivovary získala jedna osoba.

"Po pocátecních rozporech pak ÚOHS jasne deklaroval, že po spojení matek dojde automaticky ke spojení jejich dcer," vysvetlil Sokol.

Zástupci CSMNP v cele se Stanislavem Bernardem, majitelem pivovaru Bernard v Humpolci, jsou presvedceni, že spojení obou zmínených pivovaru by mohlo vést k neoduvodnenému zvýšení prumerné ceny piva až na trojnásobek. Zároven se obávají rušení dalších fungujících pivovaru a zániku nekterých pivních znacek.

Plzenský Prazdroj prodal v lonském roce pres pet miliónu hektolitru piva a jeho podíl na ceském trhu dosáhl 29 procent. Po spojení s pivovarem Radegast jejich podíl presáhne 40 procent.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 6. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:13