Agris.cz - agrární portál

Vlastníci půdy na Benešovsku trvají na restitučních požadavcích

9. 5. 1999 | ČTK

Vlastníci pudy na Benešovsku trvají na restitucních požadavcích

BENEŠOV 9. kvetna (CTK) - Svaz vlastníku pudy a soukromých rolníku (SVPSR) okresu Benešov trvá na tom, aby byl prodej státní pudy zahájen až po vykrytí restitucních požadavku. Zároven požaduje úplné a neodkladné vyporádání všech oprávnených osob. Zástupci svazu se na tom shodli na pátecním sjezdu a požadavky hodlají predložit ministerstvu zemedelství, Pozemkovému fondu, vláde a Nejvyššímu kontrolnímu úradu.

Usnesení z jednání dnes CTK poskytla predsedkyne benešovské organizace Vlasta Chromá.

Svaz požaduje, aby soukromým zemedelcum, kterí splnili všechny podmínky návratných pujcek z let 1992 až 1993, bylo 80 procent z celé poskytnuté pujcky odpušteno. Požádal také ministerstvo spravedlnosti, aby verejne sdelilo, jak je kontrolována zákonnost a hospodárnost cinnosti likvidátoru a správcu konkursních podstat zemedelských družstev a podniku a jaké jsou možnosti veritelu.

"Pokládáme za nutné zprístupnit verejnosti všechny evidence nejen vlastnických práv, ale i rozhodnutí o jejich nabytí," podotýká usnesení.

Podle Chromé by se SVPSR mel stát pripomínkovým místem legislativních návrhu a tvorby zákonu o zemedelství a venkovu. "Vše se dosud odehrávalo pouze prostrednictvím poslancu," podotkla Chromá v rozhovoru pro CTK.

Do problematiky je podle ní treba vtáhnout i obce. Duležitá bude spolupráce se Sdružením soukromých zemedelcu, Sdružením vlastníku obecních a soukromých lesu a dalšími zemedelskými organizacemi, které by mela zastrešit spolecná asociace.

Na Benešovsku je evidováno kolem 500 vlastníku pudy, z nichž 38 je clenem svazu. Pátecní jednání, kterého se zúcastnila stovka lidí, mela prispet k rozšírení clenské základny svazu a ke sjednocení zemedelcu. "Podporujeme tradicní puvodní svaz vlastníku, který je nejdéle existující a nejznámejší," uzavrela Chromá.

Jaroslava Tumová nol


Zdroj: ČTK, 9. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 00:18