Agris.cz - agrární portál

Hlaváček: Zákon o prodeji státní půdy je pro šmelináře

10. 5. 1999 | ČTK

Hlavácek: Zákon o prodeji státní pudy je pro šmelináre

BRNO 10. kvetna (CTK) - Okamžité odložení realizace Zákona o prodeji státní pudy nejméne o dva roky požadují po zastupitelích ve snemovne i Senátu zemedelci breclavské Okresní agrární komory. Obávají se presunu pozemku mimo obor a následných spekulací pres nastrcené osoby. "Zákon o prodeji státní pudy je pro šmelináre," rekl dnes prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek.

Schválený zákon považují výrobci za zlocin vuci tuzemskému zemedelství. K podpore svých požadavku žádají všechny OAK o analýzu ekonomické situace agrárního sektoru v regionu a následná jednání s poslanci a senátory.

Poslanec Ladislav Skopal (CSSD) dnes zemedelce v Hustopecích na Breclavsku ujistil, že spolu s dalšími zastupiteli hodlá proti zákonu podat podnet k Ústavnímu soudu. "Je treba umožnit nákupy pudy všem formám podnikání," uvedl.

Práve vyrazení právnických osob z možnosti nákupu státní pudy podle OAK Breclav ohrozí existenci osob, které na ní hospodarí. Následkem možných spekulací s pudou poté budou hromadné krachy zemedelských firem. Prevzetí jejich majetku a následná ochrana pred devastací pak prijde stát na více penez než získá pri prodeji.

Predstavenstvo OAK Breclav míní iniciovat i podpisové akce ke snížení platu poslancu, senátoru a úredníku státní správy, vinných za krizi zemedelství. Prezident AK Hlavácek a predstavenstvo AK by meli postupovat ješte durazneji pri jednáních o zemedelství s vládou i poslanci, uvádí výzva.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 10. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 01:50