Agris.cz - agrární portál

Vedení AGPI Písek: Výzva Romů k bojkotu míří nesprávným směrem

13. 5. 1999 | ČTK

Vedení AGPI Písek: Výzva Romu k bojkotu mírí nesprávným smerem

LETY (okres Písek) 13. kvetna (CTK) - Výzva romských organizací k mezinárodnímu bojkotu konzumace veprového masa v CR s cílem dosáhnout zrušení velkovýkrmny vepru spolecnosti AGPI v Letech na Písecku je podle generálního reditele AGPI Jana Cecha tlakem na nesprávném míste.

"Každá demokratická organizace v tomto státe má právo na takovýto postoj, ale nedomníváme se, že by se jeho dusledky mely dotknout výrobcu veprového masa, tedy i nás. Naše spolecnost nerozhodla o tom, že by se v Letech mel vybudovat památník a odstranit velkovýkrmna," rekl Cech v dnešním rozhovoru pro CTK.

"V této chvíli bych nechtel myslet na to, že tyto tlaky ze zahranicí by mohly být motivovány našimi konkurenty z Evropské unie," poznamenal.

Vyhlášený bojkot je podle Cecha podobný tomu, jako kdyby po dnešním rozhodnutí vlády dostavet jadernou elektrárnu Temelín vyzvali ekologictí aktivisté, aby se nespotrebovávala elektrina, protože by mohla pocházet z Temelína.

Zástupci ceských romských organizací dnes pri pietním aktu u pomníku romským obetem války v Letech na Písecku zahájili mezinárodní protestní akci za odstranení zdejšího veprína, který stojí v místech, kde byl v období druhé svetové války romský pracovní tábor. Usilují o to, aby zde byl zrízen památník romským obetem holocaustu. Podle Ondreje Gini z koordinacního centra Romského národního kongresu (RNC) bude protest probíhat nejen v CR, ale také v Polsku, Madarsku, Makedonii, Nemecku, Švédsku a USA.

Jaroslav Fišer mal kš


Zdroj: ČTK, 13. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 01:58