Agris.cz - agrární portál

Fencl s Hlaváčkem se shodli na nutnosti odbytových center

14. 5. 1999 | ČTK

Fencl s Hlaváckem se shodli na nutnosti odbytových center

PREROV 14. kvetna (CTK) - Ministr zemedelství Jan Fencl se dnes shodl s prezidentem Agrární komory Václavem Hlaváckem na tom, že tuzemským producentu mléka, kterí se už delší dobu potýkají s velkými odbytovými problémy, muže pomoci jedine zakládání odbytových center.

"Nezbývá, než primet zemedelce, aby pochopili, že každý producent mléka nemuže prodávat sám, ale že se prvovýrobci musejí integrovat do uskupení, která si na trhu vytvorí dobrou pozici pro vyjednání smluvního vztahu a ceny," rekl na tiskové konferenci Fencl, který se v Prerove zúcastnil zahájení Mezinárodní výstavy hospodárských zvírat a zemedelské techniky.

Pokud se zemedelcum podarí založit silná odbytová centra, pak stát podle Fencla bude moci na tuzemském trhu lépe a úcinneji intervenovat.

Také Hlavácek rekl, že sdružování prvovýrobcu je jediný zpusob, jak celit zhoršující se situaci v zemedelství. "Dokud zemedelci nepochopí, že mléko musí v této republice nabízet jedna nebo dve organizace, tak jim nebude pomoci. Agrární komora podporuje integraci nejen producentu mléka, ale i jiných komodit. Bohužel, ne všichni zemedelci to chápou," uvedl Hlavácek.

Místopredseda zemedelského výboru Poslanecké snemovny a stínový ministr zemedelství ODS Jaroslav Kucera novinárum rekl, že krome založení odbytových center je nutné provést zásadní systémové zmeny, protože v opacném prípade hrozí kolaps celého zemedelství.

"Na trhu je tak velká nerovnováha nabídky a poptávky, která v prípade, že budeme uhýbat rešení a shánet dál peníze (na dotace), jak to delá nynejší ministr, muže stáhnout celé zemedelství do havarijního stavu. Vycerpáme tak totiž veškeré zdroje, které zemedelství má," rekl Kucera.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 09:01