Agris.cz - agrární portál

Rakouský BBAG expanduje v Polsku, české pivovary stále moc drahé

14. 5. 1999 | ČTK

Rakouský BBAG expanduje v Polsku, ceské pivovary stále moc drahé

VÍDEN 14. kvetna (zpravodaj CTK) - Nejvetší rakouský pivovarnický a nápojový koncern BBAG, jehož pivovarská divize je známá pod názvem Brau Union, pripravuje koupi významného pivovaru v Polsku; protože však kontrakt ješte není podepsán, odmítá zverejnit jeho jméno. Informoval o tom vídenský deník Kurier s tím, že BBAG "vede jednání o dalších akvizicích na všech stredoevropských trzích", v Polsku však by k dohode melo dojít do léta.

"Trochu více na cas" si naproti tomu chce BBAG dát na ceském trhu, kde již vlastní pivovar Starobrno a ovládá tak ctyri procenta spotreby. "Ceský trh v soucasnosti není dobrý, pivovary, které jsou k mání, jsou ješte príliš drahé. Postupne ale zlevnují," cituje list šéfa BBAG Karla Bücheho.

BBAG vlastní ctyri pivovary v Rumunsku, dva v Madarsku a jeden v CR, nyní se ceká akvizice v Polsku. Na rozdíl od prodeje koncernového piva v Rakousku, který vloni klesl o 4,5 procenta, vzrostl odbyt piva BBAG v zahranicí o 53 procent na celkem 4,1 miliónu hektolitru. Nejvetší nárust zaznamenal koncern v Rumunsku, kde nyní s 1,4 miliónu hektolitru ovládá 14 procent trhu.

Znacné úspechy zaznamenal koncern také v oblasti nealkoholických nápoju s ovocnými štávami Pago. Plnicí závody ve Španelsku a rakouském Klagenfurtu již brzy nebudou kapacitne stacit a další závod se plánuje na pomezí Nemecka a Nizozemska, odkud by mel ovládnout krome svého okolí také trh v Británii a Skandinávii.

ik bm


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:41