Agris.cz - agrární portál

Polští rolničtí odboráři odešli z jednání s vládou nespokojeni

14. 5. 1999 | ČTK

Polští rolnictí odborári odešli z jednání s vládou nespokojeni

VARŠAVA 14. kvetna (zpravodajka CTK) - Fiaskem skoncily dnešní rozhovory polské vlády s predstaviteli trech nejvýznamnejších zemedelských odborových svazu, na nichž melo být zhodnoceno plnení dohody uzavrené pocátkem února. Podpisem spolecného protokolu tehdy skoncily nekolikatýdenní protestní blokády polských silnic. Jednání mají pokracovat príští ctvrtek.

Všechny tri odborové centrály oznacují výsledky dnešní schuzky s vládou jedním slovem: fiasko. Predseda nejradikálnejší z nich - Sebeobrany (Samoobrona) - Andrzej Lepper rekl rozhlasové stanici Radio Zet, že zemedelci se podle ocekávání nedockali od zástupcu kabinetu "niceho konkrétního". Jeho slova potvrdil šéf rolnické Solidarity Roman Wierzbicki, který rozhovory oznacil za "velmi obecné, tak jako bychom teprve nyní zacínali".

Ministerstvo zemedelství se však ústy svého tiskového oddelení ohrazuje, že dnešní setkání melo mít pouze informacní charakter a jednání v pracovních skupinách se uskutecní teprve za týden. Odborári však hrozí, že pokud se obe strany ve ctvrtek nedohodnou, obnoví koncem kvetna blokády silnic a hranicních prechodu a prijdou rovnež protestovat do hlavního mesta.

Rolníci obvinují vládu, že nic nedelá pro nápravu podmínek života na venkove. Dožadují se mimo jiné intervencních výkupu obilí, masa a dalších zemedelských produktu, ale také memoranda na splácení dluhu a omezení dovozu dotovaných potravin ze zahranicí.

Duvera polských zemedelcu k vláde pravého stredu nestoupla ani po breznové zmene v kresle šéfa resortu. Ministra Jacka Janiszewského, jenž musel odstoupit poté, co vyšlo najevo, že ješte jako šéf štetínské pobocky státní zemedelské agentury nechal vydelávat na úkor státní pokladny své známé, tehdy nahradil Artur Balasz. Ten se sice nevyhýbá jednáním s odborári, vcetne kontroverzního Leppera, ti však požadují konkrétní kroky. Jedním z nich by mohl být zvláštní vládní program - takzvaný Pakt pro venkov -, jehož podoba však teprve vzniká.

Eliška Veselá ank


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:48