Agris.cz - agrární portál

Komora veterinářů nesouhlasí s novou verzí veterinárního zákona

17. 5. 1999 | ČTK

Komora veterináru nesouhlasí s novou verzí veterinárního zákona

PRAHA 17. kvetna (CTK) - Nová verze veterinárního zákona vytvárí prostor pro korupci, narušuje volné poskytování služeb soukromými veterinári a znemožnuje vstup do profese mladým veterinárním lékarum. CTK to dnes rekl viceprezident a tiskový mluvcí Komory veterinárních lékaru CR (KVL) Karel Daniel.

Podle jeho slov predloha v jednom z pozmenovacích návrhu pocítá s tím, že zverolékari pro výkon povolání musejí predložit Státní veterinární správe CR doporucení z okresu, které bude obsahovat informaci, že žadatel má k dispozici nezbytné vecné vybavení provozních prostoru a veterinární a hygienické podmínky pro výkon svého povolání.

Zákonné vymezení zmínených podmínek ci vybavení však chybí. Návrh tak posiluje pravomoci úredníku a muže ohrozit volnou konkurenci ve veterinárních službách a snížit pocet veterináru. Jak rekl Daniel, v CR je zhruba 2100 soukromých veterinárních lékaru. Rocne pritom opouští vysokou školu dalších 110 až 120 nových absolventu veterinární medicíny.

"Vetšina veterináru nebude moci své povolání vykonávat, protože nesplní požadavky zákona. Mnozí jsou totiž bud zamestnanci, nebo pusobí pouze v terénu, tedy své pacienty jenom navštevují," uvedl Daniel s tím, že v zemích EU znamená registrace vstup do povolání, nikoli vlastnictví ambulancí ci prostor.

Vládní návrh veterinárního zákona podstoupil 11. Kvetna letošního roku úspešne druhé parlamentní ctení a zrejme v tomto týdnu by jej mela snemovna schvalovat.

Oldrich Pribík klh jw


Zdroj: ČTK, 17. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 19:20