Agris.cz - agrární portál

V letošním druhém pololetí se změní a.s. Povodí na státní podnik

17. 5. 1999 | ČTK

V letošním druhém pololetí se zmení a.s. Povodí na státní podniky

PRAHA 17. kvetna (CTK) - Pet akciových spolecností Povodí bude ve druhém pololetí letošního roku transformováno na státní podniky, jejichž zakladatelem bude Ministerstvo zemedelství CR. Na dnešním jednání o tom rozhodla vláda. CTK to rekl ministr zemedelství Jan Fencl s tím, že proces transformace a.s. Povodí má presný casový harmonogram.

Transformace spolecností Povodí podle neho zároven odstraní napríklad soucasné právní nedostatky v dispozicním právu k nemovitostem v základním jmení a.s. Povodí, které jsou zapsány v katastru nemovitostí formou záznamu namísto vkladu. Jde konkrétne o pozemky pod koryty rek a rozhodujících vodárenských nádrží.

Podle Fencla je velmi duležité, že správa vod CR zustala v resortu MZe. Jak rekl, je treba od sebe striktne oddelit hospodárské kompetence k vodám, které zustávají na MZe, a kompetence kontrolní, které má nad vodami ministerstvo životního prostredí. "Jde o to, aby jeden resort nemel obe tyto kompetence najednou," dodal Fencl.

K výsledkum kontroly provedené v a.s. Povodí, které dnes také vláda projednala, Fencl rekl, že kontroly nepotvrdily žádné zásadní problémy, tedy ani nepovolené prevody majetku, tunelování ci prípadne jinou trestnou cinnost. Ministr nicméne pripustil, že kontroly objevily radu chyb, ovšem podle jeho slov nepodstatných, u kterých však bude zjednána náprava.

Vláda dnes také schválila návrh vecného zámeru zákona o vodách. Další dva návrhy vecných zámeru zákona o ekologickém zemedelstvím a zákona o vinarství a vinohradnictví budou dnes teprve na poradu jednání.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 17. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:52