Agris.cz - agrární portál

MZe odmítá, že za zhroucení tuzemského trhu s mlékem může stát

18. 5. 1999 | ČTK

MZe odmítá, že za zhroucení tuzemského trhu s mlékem muže stát

PRAHA 18. kvetna (CTK) - Hlavní prícinou soucasné krize tuzemského trhu s mlékem je dramatický pokles svetových cen spojený s pádem východních trhu a chování ceských mlékáren, které požadují premrštené subvence, které by jim pomohly vylepšit jejich ekonomickou situaci. CTK to sdelil tiskový mluvcí Ministerstva zemedelství CR (MZe) Pavel Kovár v reakci na prohlášení Asociace soukromého zemedelství (ASZ), která za hlavního viníka krize na trhu mléka oznacila stát.

Tvrzení ASZ, že stát svou neochotou vcas liberalizovat trh mléka zavinil jeho krizi, odmítá Kovár poukazem na fakt, že ješte pred zmenou zásad regulace trhu mlékárny otevrene prohlašovaly, že v prípade liberalizace prestanou ze dne na den odebírat mléko od zemedelcu. To by znamenalo likvidaci rady farmáru.

Podle Kováre ASZ na jedné strane horuje pro liberalizaci mlécného trhu a na strane druhé požaduje od státu peníze nad úroven schválených dotací. Pritom, jak rekl, ASZ vubec neuvažuje o tom, že by nadprodukce mléka mohla být dusledkem špatného podnikatelského zámeru farmáru.

Lonský prebytek mléka 670 miliónu litru predstavuje rocní prumernou spotrebu 67 kg mléka a mlécných výrobku na osobu. Ta se spolu s prumernou spotrebou 190 kg mléka na osobu za rok blíží prumerné spotrebe mléka v CR v roce 1989, kdy cinila 259,6 kg. Z techto údaju Kovár vyvozuje, že v CR existuje pouze relativní prebytek mléka a udržování urcitého rozmeru tuzemské produkce mléka tedy není nesystémové.

Oldrich Pribík klh mha


Zdroj: ČTK, 18. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 22:09