Agris.cz - agrární portál

Evropská komise potvrdila zákaz dovozu amerického hovězího

19. 5. 1999 | ČTK

BRUSEL 19. května (ČTK) - Evropská komise (EK) dnes potvrdila, že zákaz na dovoz amerického hovězího masa pocházejícího ze zvířat krmených umělými růstovými preparáty zůstává nadále v platnosti. "Znovu potvrdili, že ke zrušení embarga neexistuje důvod," oznámila dnes v Bruselu mluvčí komise Martine Reichertsová.

Komise se záležitostí dnes dopoledne opětovně zabývala a na konci jednání dospěla k závěru, že se bude snažit dalším vyjednáváním se Spojenými státy maximálně omezit dopad případných sankcí ze strany USA. Ty již minulý týden oznámily, že Světovou obchodní organizaci (WTO) požádají o souhlas s uvalením sankčních cel na dovoz zboží z EU do USA v roční výši 202 miliónů USD.

Washington již EU několikrát vyzval, aby se řídila platnými regulemi WTO, avšak EU dala najevo, že dlouholetý zákaz zrušit nehodlá. "Upozorňuji, že od 13. května máme 20 dnů na to, abychom o kompenzacích vyjednávali. A to je to, o co EU nyní usiluje," podotkla Reichertsová. Proti zákazu dovozu hovězího masa ošetřeného růstovými preparáty do EU však vedle Spojených států protestují také kanadští producenti.

spr bm


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 09:33