Agris.cz - agrární portál

Poděbradka od května snížila zálohu vratných lahví na jednu Kč

19. 5. 1999 | ČTK

Podebradka od kvetna snížila zálohu vratných lahví na jednu Kc

PODEBRADY (okres Nymburk) 19. kvetna (CTK) - Výrobce stejnojmenné minerální vody Podebradka s.r.o. snížil od 1. Kvetna zálohu vratných sklenených lahví na jednu korunu ze ctyr Kc. Reagoval tak na rostoucí prebytek techto obalu v dusledku zvyšující se poptávky po vode balené v PET lahvích, jejíž spotreba v letošním 1. ctvrtletí mezirocne vzrostla o 26 procent. Prodej ve skle pritom klesl o 14 procent.

Podle obchodního reditele Podebradky Jaroslava Barvíre precenení uskutecnili pred letní sezónou, kdy ve firme bývá tradicne nejvíc obalu. Do 18. kvetna je jen precenení stálo 12 miliónu Kc a na další témer dva milióny Kc prišla likvidace 38.000 prepravek.

"Je to ale zámerná ztráta v rámci optimalizace zásob," rekl Barvír. Upozornil, že už z minulosti je vlastne vratný obal "nicí a všech". Stejne jako pri zvyšování produkce bylo dríve problémem dokupování lahví, bude ted v opacném prípade problematická jejich likvidace. "Bude záležet na vuli a financních možnostech výrobcu a vyjednávání se zákazníky," podotkl.

Podebradka snížila zálohu vratných lahví zatím jako jediná poté, co se jí nepodarilo tento postup prosadit ve Svazu minerálních vod. "Šest miliónu hektolitru minerálky prodaných v 0,7litrových sklenicích predstavuje neuveritelné množství obalu," rekl Barvír. Od lonského roku se prodej v PET lahvích mesícne zvyšuje o tri procenta, takže se dá ocekávat rust problému s nadbytkem sklenených obalu, upozornil.

Jaroslava Tumová jw


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 15:01