Agris.cz - agrární portál

Záměr snížit dovozní kvótu na pivo vyvolal u pivovarů odpor

19. 5. 1999 | ČTK

Zámer snížit dovozní kvótu na pivo vyvolal u pivovaru odpor

PRAHA 19. kvetna (CTK) - Se snahou slovenské strany snížit kvótu na dovoz ceského piva na Slovensko tuzemské pivovary nesouhlasí. Nicméne sníží-li se skutecne z dosavadních 532.000 na 300.000 hektolitru, významneji se to dotkne zrejme pouze vetších pivovaru. Názory zástupcu jednotlivých pivovaru shrnuje dnešní anketa CTK.

Podle údaju Ceského svazu pivovaru a sladoven predstavoval lonský export ceského piva na Slovensko témer 381 tisíc hektolitru, v roce 1997 presáhl 423 tisíc hektolitru a v roce 1996 cinil 515 tisíc hektolitru. Behem uplynulých osmi let vyvezly ceské pivovary na Slovensko nejvíce piva v letech 1991 a 1992, kdy jeho objem predstavoval 1,2 miliónu hektolitru.

Jak uvedl mluvcí Plzenského Prazdroje Jaroslav Pomp, restriktivní opatrení Slovenska ochudí slovenské pivare o kvalitní ceské znacky piva. Export piva Pilsner Urquell na Slovensko v lonském roce presáhl 70.000 hektolitru a k tomu firma ve slovenském pivovaru Hurbanovo licencne vyrobila témer 80.000 hektolitru piva Gambrinus.

Budejovický Budvar vyvezl loni na Slovensko témer 80.000 hektolitru piva, což bylo o necelých 10.000 hektolitru více než v roce 1997. Podle obchodního reditele Roberta Chrta má letos ceskobudejovický pivovar relativne skromnejší plán, který predpokládá udržení vývozu na slovenský trh na stejné úrovni jako v lonském roce, pricemž jediným duvodem jsou práve kvóty.

Jak uvedla tisková mluvcí Pražských pivovaru a.s. Diana Dobálová, snahy o další omezení dovozu ceského piva na Slovensko jsou alarmující a odporují principu volného obchodu.

"S exportem na Slovensko nemužeme být spokojeni", rekl reditel Radegastu pro zahranicní obchod Miloslav Piska. Kvótu na 1. pololetí roku 1999 má spolecnost o 11.000 hektolitru piva nižší, než za stejné období lonského roku. Pokud se bude i nadále kvóta snižovat, budou mít v Radegastu potíže s kontinuálním zásobováním slovenského trhu.

Jakýmkoli snížením vývozních kvót piva na Slovensko muže být postižen také pivovar Starobrno, i když export do tohoto regionu dosahuje jen asi 3000 hektolitru. Generální reditel pivovaru František Krakeš byl zmocnen k jednání o problému za Svaz pivovaru a sladoven a velmi durazne odmítá jakékoliv exportní kvóty piva na Slovensko.

Také sládek Mestského pivovaru Nová Paka Daniel Váša, který chce letos na Slovensko vyvézt asi 2000 hektolitru piva, hodnotí snahu slovenské strany velmi negativne. "Pokud bychom toto množství na Slovensko kvuli nižší kvóte nevyvezli, prišli bychom na tržbách asi o 2,5 miliónu korun," rekl.

Až na lonských 6000 hektolitru z 78.000 hektolitru v roce 1995 se snížil vývoz piva Pivovaru Velké Popovice na Slovensko v dusledku celních omezení ze slovenské strany. "Na Slovensko jsme vyváželi a meli bychom zájem tam vyvážet, ale díky kvótám jsme z tamního trhu vyrazováni," rekla financní reditelka pivovaru Alena Kurová. Snížení kvót na dovoz ceského piva na Slovensko hodnotí jako komplikaci exportních zámeru také obchodní reditelka Královského pivovaru Krušovice Hana Fenclová. Verí však, že podniku se na tamní trh letos podarí vyvézt minimálne 20.000 hektolitru piva, což byl objem lonského exportu.

Reditel Pivovaru Bernard Stanislav Bernard považuje prípadné snížení kvóty jako jednoznacný neúspech ceských úredníku ministerstev zemedelství a obchodu.

Obchodní reditel Meštanského pivovaru Havlíckuv Brod Pavel Prchal soudí, že výroba piva na Slovensku je v rukou zahranicních spolecností, které si dusledne chrání svuj trh, a pocítá s dalším snížením dovozní kvóty. Na produkci havlíckobrodského pivovaru to však nebude mít dopad, protože na Slovensko neexportuje. Podobne se objem kvóty nedotkne Pivovaru a sodovkárny Jihlava, a.s., ani Pivovaru Louny ci Ústeckých pivovaru, které jsou dominantním dodavatelem pro severoceský trh,

Pivovar Cerná Hora na Blanensku má na Slovensku jednoho partnera, který dováží 300 až 400 hektolitru rocne a zatím si tento import udržuje. Znojemský Hostan vyváží na Slovensko zhruba 1500 hektolitru rocne a neustálé snižování dovozních kvót a administrativní bariéry narušují víceleté investice na tamním trhu. Podle reditele pivovaru v Uherském Brode Josefa Braunera se v dusledku kvót zacne Slovensko stávat pro tuzemské výrobce piv okrajovou záležitostí.

kz opr jw


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 23:09