Agris.cz - agrární portál

USA: EU ohrožuje kvůli sporu o hovězí autorito WTO

19. 5. 1999 | ČTK

USA: EU ohrožuje kvuli sporu o hovezí autorito WTO

DUBLIN 19. kvetna (CTK) - Clenské zeme Svetové obchodní organizace musejí respektovat její institucionální autoritu, aby tato organizace mohla rádne fungovat. Tím, že si Evropská unie zvolila zachování zákazu dovozu na hovezí maso ze zvírat krmených rustovými preparáty, ohrožuje autoritu WTO. Uvedl to dnes v Dublinu na svetovém kongresu o mase americký ministr zemedelství Dan Glickman.

EU, která odmítla minulý týden zrušit zákaz dovozu americké hovezí maso, prestože uplynul termín stanovený WTO, tak primela svým rozhodnutím Washington k protiopatrení, kterým chce uvalit sankcní cla na ješte presne nespecifikované evropské zboží v celkové hodnote 202 miliónu USD.

"Když EU nechala minulý týden termín ubehnout, aniž by nejak reagovala, Spojené státy nemely jinou možnost než domáhat se svých práv a splnit své závazky k producentum," rekl Glickman ve svém predem pripraveném proslovu v Dublinu.

EU prohlásila, že nemuže zrušit svuj deset let starý zákaz dovozu hovezího masa kvuli novému vedeckému dukazu, že jeden z hormonu, který je obsažen v krmných smesích pro dobytek, je karcinogenní.

Na zasedání v Dublinu se dnes poprvé po zahájení sporu o americké hovezí setká evropský komisar EU pro zemedelství Franz Fichler a americký ministr zemedelství. Fischler a Glickman by se meli setkat také ve ctvrtek na pracovní snídani. Evropský predstavitel by mel svému americkému protejšku sdelit, že i když EU neuvažuje o zrušení zákazu dovozu amerického hovezího masa, chce EU vyrešit spor tak, že USA nabídne zvýšení prístupu jiného amerického zboží na svuj trh, napsala dnes agentura Reuters.

dlj ple


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 16:09