Agris.cz - agrární portál

Fischler: USA by měly prostudovat nové studie o hormonech

19. 5. 1999 | ČTK

Fischler: USA by mely prostudovat nové studie o hormonech

DUBLIN 19. kvetna (CTK) - Obchodní válka mezi Spojenými státy a Evropskou unii kvuli zákazu dovozu amerického hovezího masa s obsahem hormonu do EU není v zájmu ani jedné strany a USA by si mely prostudovat nové vedecké studie EU o tomto problému. Uvedl to dnes komisar EU pro zemedelství Franz Fischler ve svém proslovu na svetovém kongresu o mase v Dublinu.

"V prípade hormonu si již dlouho myslíme, že používání techto preparátu pri produkci hovezího masa ohrožuje lidské zdraví," rekl Fischler. Vyzval k diskusi odborníku z ruzných zemí o tomto problému. Prohlásil, že vyhrocení sporu muže poškodit také americké farmáre, jestliže spotrebitelé ztratí v jejich produkty duveru. Fischler doufá, že Svetová obchodní organizace vyreší spor aniž by na evropské zboží byly uvaleny sankce.

USA již formálne požádaly WTO o souhlas s uvalením sankcních cel na dosud nespecifikované zboží z EU v rocní hodnote 202 miliónu dolaru. EU chce vyrešit spor tak, že USA nabídne zvýšení prístupu jiného amerického zboží na svuj trh. V Dublinu je také americký ministr zemedelství Dan Glickman, který by se mel s Fischlerem setkat ve ctvrtek na pracovní snídani, napsala dnes agentura Reuters.

dlj ple


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 03:22