Agris.cz - agrární portál

Stát chce podpořit zkrmování přebytečného mléka u prvovýrobců

24. 5. 1999 | ČTK

Stát chce podporit zkrmování prebytecného mléka u prvovýrobcu

BRNO 24. kvetna (CTK) - Ministerstvo zemedelství (MZe) hodlá místo exportní podpory zpracovatelu mléka financne podnítit chovatele k nákupum mlécných prebytku. Úradu se totiž nelíbí Státní fond tržní regulace jako jisté rukojmí v rukách zpracovatelu, kterí požadují navíc približne 700 miliónu Kc. "Mají-li producenti prodávat mléko mlékárne za dve koruny, necht jej radeji prodají chovatelum prasat," rekl dnes v Brne ministr zemedelství Jan Fencl.

Upozornil, že vyrovnání nabídky a poptávky mléka by znamenalo propad stavu skotu. Jejich prípadné obnovení by však bylo možné jen za cenu vysokých financních injekcí. "Situace se ustálí a je treba mít mléko z domácích zdroju," doplnil ministr. Ceský spotrebitel má zatím asi o jednu tretinu nižší poptávku proti EU.

Svetové ceny sušeného mléka a másla v poslední dobe klesly a podle Fencla jsou pro realizaci exportu nutné výrazné dotace. V okamžiku, kdy odberatelé zjistili vycerpatelnost státních zdroju, zvedli své požadavky a celý proces dostali údajne do pasti.

Úmysl zemedelcu zkrmit prebytecné mléko místo prodeje za dve koruny a méne dnes v Praze potvrdil úradující predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský. Denne by tak mel být zkrmen asi jeden milión litru mléka, pricemž tuzemský denní výkup je zhruba šestinásobný.

Tuzemská produkce mléka by mela v letošním roce cinit 2,754 miliardy litru, což je asi o 1,4 procenta více než v roce 1998. Nabídka pro zpracování má letos cinit 2,533 miliardy litru, tedy témer o 2,6 procenta více než loni. Bilancní prebytek mléka podle zdroju MZe vzroste o deset až 13 procent na 764,7 miliónu litru a toto množství by melo být vyvezeno.

Jirí Macík Tereza Fojtová klh jw


Zdroj: ČTK, 24. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 21:04