Agris.cz - agrární portál

Ústavní soud vyhověl stížnosti Stříbra ve sporu o les

24. 5. 1999 | ČTK

BRNO 24. května (ČTK) - Obecné soudy se budou muset znovu zabývat sporem mezi Stříbrem a společností Lesy České republiky o necelý hektar lesa na Tachovsku. Vyplývá to dnes vyhlášeného nálezu Ústavního soudu, který vyhověl stížnosti Stříbra a zrušil rozsudek plzeňského krajského soudu.

Podnik Lesy ČR, který se domáhal určení práva hospodaření na sporném pozemku, u obecných soudů uspěl. Podle jejich názoru totiž Stříbro neprokázalo, že majetek vlastnilo k rozhodujícímu datu, jímž je v tomto případě 31. prosinec 1949. Příslušná přídělová listina byla totiž vydána až v březnu 1950. Stříbro ve své stížnosti přitom poukazovalo na to, že fakticky se držby majetku ujalo již v červenci 1948.

Soudce zpravodaj Vladimír Čermák dnes při vyhlašování nálezu připomněl dřívější nález Ústavního soudu, že přidělená půda přechází do vlastnictví dnem převzetí do držby. "Den převzetí držby přitom může předcházet dni vydání přídělové listiny," podotkl soudce. Určující tedy bylo ujmutí se držby majetku, což odpovídalo tehdy uplatňované zásadě, že půda patří tomu, kdo na ní pracuje, uzavřel Čermák.

Simona Svitáková kar


Zdroj: ČTK, 24. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:10