Agris.cz - agrární portál

Lesníci chtějí, aby lesy byly veřejnosti přístupnější

27. 5. 1999 | ČTK

Lesníci chtejí, aby lesy byly verejnosti prístupnejší

LIBEREC 27. kvetna (CTK) - K vetšímu zprístupnení lesu verejnosti má prispet Program 2000, který v minulých dnech schválil druhý snem lesníku. Lesní hospodári by podle nej nemeli chránit lesy vyhlašováním nových chránených zón, ale meli by zajistit podmínky, aby verejnost nemohla svým pobytem lesum ublížit. CTK to dnes rekl oblastní inspektor Lesu CR v Liberci Petr Žaba.

"Pripravujeme program znacení turistických tras, je potreba vybudovat lavicky a odpocívadla," doplnil. Lesy CR podle nej zvažují možnost financne nebo materiálne podporit projekt Euroregionu Nisa, zamerený na rozvoj príhranicních stezek.

Projekt pocítá s obnovou 15 tras v peti okresech euroregionu. Evropská unie hodlá projekt podporit v rámci malých programu Phare cástkou 21 miliónu korun. Nejméne 25 procenty, tedy sedmi milióny korun, musí prispet ceská strana. "Obce prostredky nemají, proto zvažují Lesy CR možnost stát se spoluinvestorem a projekt cástecne podporit," uvedl Žaba. Dodal, že stezky by mely být obnoveny letos a príští rok.

Lesníky v Jizerských horách trápí predevším cyklisté, kterí si oblíbili nezpevnené cesty. "Robustními koly v nich vyjedou kolej, kterou v dobe deštu a tání stéká voda. Zhoršuje se tím eroze," vysvetlil Žaba. Nové stezky by podle nej vyrešily i tento problém.

Petra Laurinová jpt vb


Zdroj: ČTK, 27. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:24