Agris.cz - agrární portál

EU zpochybní výši sankcí navržených Kanadou kvůli hovězímu

27. 5. 1999 | ČTK

BRUSEL 27. května (ČTK) - Evropská komise (EK) nesouhlasí s krokem Kanady, která chce uvalit obchodní sankce v celkové výši 75 miliónů kanadských dolarů (51 miliónů USD) na dovoz z Evropské unie (EU) kvůli sporu o zákazu dovážet do EU hovězí maso ze zvířat krmených růstovými hormony. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Je velmi pravděpodobné, že zpochybníme výši těchto sankcí," uvedl mluvčí komisaře EU pro obchod Sira Leona Brittana Nigel Gardner na tiskovém briefingu a dodal, že ještě existují šance na urovnání sporu jednáním.

Kanada zatím oficiálně žádost Světové obchodní organizaci (WTO) o uvalení sankcí nevyplnila a podle celosvětových obchodních pravidel mají zúčastněné strany 20 dní na to, aby prodiskutovaly možnost kompenzací před podáním oficiální žádosti.

Kanada informovala WTO o tom, že má v úmyslu nechat si od ní požehnat uvalení 100procentního tarifu na řadu produktů z EU. Toto opatření má být odvetou za deset let starý zákaz zemí EU na dovoz hovězího masa ze zvířat krmených růstovými hormony.

Spojené státy chtějí také uvalit roční sankce v hodnotě 202 miliónů USD na dovoz z EU kvůli poškozenému americkému "hovězímu" průmyslu. EU má v úmyslu zpochybnit i tyto sankce USA. Na situaci nic nezměnil ani konečný termín WTO 13. května, do kdy USA požadovaly zrušení zákazu na dovoz.

Pozice EU posílily předběžné expertízy nezávislých vědců, podle kterých existují pádné důkazy o tom, že jeden ze šesti hormonů používaných v severní Americe by mohl způsobit rakovinu.

Ačkoliv obě strany volají po zmírnění rétoriky, slovní přestřelky mezi Washingtonem a Bruselem neutuchají. Americká vládní pověřenkyně pro obchodní jednání Charlene Barshefská na čtvrteční setkání při konferenci OECD v Paříži varovala Evropu, že odmítnutí zrušit zákaz by mohlo ohrozit další kolo jednání o světovém obchodu a učinilo by sankce nevyhnutelnými.

hbm bm


Zdroj: ČTK, 27. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 11:17