Agris.cz - agrární portál

Počet rolnických blokád na polských silnicích roste

27. 5. 1999 | ČTK

Pocet rolnických blokád na polských silnicích roste

VARŠAVA 27. kvetna (zpravodajka CTK) - Na témer šest desítek stoupl dosud pocet silnicních blokád, které od dnešního rána po celé zemi staví polští rolníci. Odpovídají tak na výzvu svých odborových predáku, kterí dnes ráno opustili celonocní jednání se zástupci vlády s presvedcením, že touto cestou nedosáhnou splnení svých požadavku. Dnešní blokády jsou pokracováním protestu, které na prelomu ledna a února ochromily provoz na rade polských silnic a hranicních prechodu.

Podle posledních informací je nyní v Polsku zablokováno 14 mezinárodních a státních silnic a 45 lokálních komunikací. Policistum, kterí se na pokyn ministra vnitra Janusze Tomaszewského nemají zdráhat použít proti odbojným zemedelcum síly, dosud podle polského rozhlasu odstranili na 16 zátarasu, z toho pet násilím.

Rolníci, kterí své "barikády" brání s pomocí vajec a plastových pytlu s mocuvkou, jsou odhodláni vytrvat na silnicích až do splnení svých požadavku. Ty se tocí predevším kolem výše cen za zemedelskou produkci, rolníci však usilují i o další snižování importu potravin a o odklad splácení pujcek.

Premiér Jerzy Buzek dnes ve Varšave ujištoval, že jeho vláda dohlédne na to, aby se v Polsku dodržovaly zákony, aby se obcané cítili bezpecne a silnice byly prujezdné. Prohlásil, že vláda již splnila vetšinu z toho, na cem se po ukoncení zimních blokád s rolníky dohodla.

K zatarasení silnic po celé zemi na protest proti zemedelské politice vlády vyzval rolníky již ve stredu, ješte behem rozhovoru se zástupci vlády, šéf radikální Samoobrony (Sebeobrany) Andrzej Lepper. Dnes ráno se k nemu pridali i predáci zbývajících dvou vlivných zemedelských odborových organizací.

Eliška Veselá kj mž


Zdroj: ČTK, 27. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 23:43