Agris.cz - agrární portál

Čokoládovny podle MfD prvním debaklem "čistých rukou"

28. 5. 1999 | ČTK

PRAHA 28. května (ČTK) - Privatizace pražských Čokoládoven se podle Mladé fronty Dnes (MfD) stane prvním velkým debaklem vládní komise vedené ministrem Jaroslavem Baštou. Šéf pražských vyšetřovatelů Zdeněk Janíček totiž podle listu potvrdil, že Baštovo trestní oznámení na spornou privatizaci Čokoládoven bylo odloženo.

"Stejně jako před několika lety, kdy jsme se tím zabývali, se neobjevily žádné skutečnosti, které by nás opravňovaly ke stíhání konkrétní osoby," řekl listu Janíček.

Jak list připomíná, trestní oznámení na privatizaci Čokoládoven podala Baštova komise v rámci akce "čisté ruce" jako jedno z prvních letos v lednu. Bylo to v době, kdy vicepremiér Pavel Rychetský přiznal, že Bašta je tlačen k tomu, aby měl nějaké výsledky. Na tehdejší poznámky novinářů, že tento případ policie před lety prošetřovala a pro nedostatek důkazů odložila, Bašta uvedl, že tentokrát se objevily 'nové skutečnosti'. Za potenciálního viníka označil někdejšího předsedu Fondu národního majetku Tomáše Ježka. Vládní komise tvrdila, že pražské Čokoládovny byly zprivatizovány v rozporu s rozhodnutím vlády. Více než tři procenta akcií firmy byly prodány fondu První investiční za cenu zhruba o 800 korun nižší, než byla jejich tehdejší tržní hodnota. Převodem podniku do soukromých rukou se v roce 1994 zabýval NKÚ. Zjistil, že byl porušen zákon, neboť chování Fondu národního majetku bylo v rozporu s rozhodnutím vlády a ke změnám si fond nevyžádal souhlas kabinetu. Tímto jednáním vznikla podle závěru NKÚ škoda skoro devět miliónů Kč. Tehdejší ministr privatizace Jiří Skalický předal výsledky kontroly NKÚ policii a státnímu zastupitelství. Úřady však konstatovaly, že pro stíhání konkrétních lidí chybí dostatek důkazů, připomíná MfD.

Kri


Zdroj: ČTK, 28. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 23:08