Agris.cz - agrární portál

Národní přehlídka lipicánů nabídla čtverylku koní

30. 5. 1999 | ČTK

LEŠNÁ (okres Zlín) 30. května (ČTK) - Zrcadlová drezúra a jezdecká čtverylka patřily k nejnáročnějším ukázkám první národní přehlídky 27 lipicánů, která se dnes uskutečnila v Zoo Lešná u Zlína. Chovatelé předvedli část zvířat také při výkonostních zkouškách pod sedlem a v zápřahu.

"U příležitosti 195 let areálu a 105 let zámku Lešná, kde se 70 let chová cizokrajná zvěř, jsme prezentovali barokního koně, jehož českou plemennou knihu vedeme. Předvedli jsme rovněž 14 našich zvířat," řekl ČTK mluvčí zoo Tom Divílek.

Výkonnostní zkoušky absolvovali čtyřletí lipicáni. Chovatelé tvrdí, že je to nejvyznamnější mezník jejich života, protože rozhoduje o zapsání do plememnné knihy. "Pak nebude lipicánovi nic bránit v tom, aby byl zařazen do pečlivě sledovaného chovu," vysvětlil mluvčí.

Svaz chovatelů lipického koně v ČR eviduje kolem 75 čistokrevných lipicánů, větší počet pochází ze slovenských Topolčianek. Sedm klisen bylo importováno z hřebčína Piber v Rakousku a ostatní jsou z tuzemských soukromých stájí.

Lipicán patří mezi nejstarší evropské kulturní plemeno koní. Vyšlechtěn byl v hřebčíně Lipica ve Slovinsku. Chovy lipicánů zakládala šlechta, zvířata sloužila též jako zápřah do těžkých dvorních dostavníků nebo pro výuku jízdy šlechtické mládeže.

Ladislav Koželuha kar


Zdroj: ČTK, 30. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 13:35