Agris.cz - agrární portál

Polský ministr zemědělství se vyjádří k dovozům kuřecího masa

31. 5. 1999 | ČTK

Polský ministr zemedelství se vyjádrí k dovozum kurecího masa

VARŠAVA 31. kvetna (CTK) - Polské ministerstvo zemedelství vydá príští týden prohlášení ohledne dovozu drubežího masa z Belgie, která minulý týden zakázala domácí prodeje kurecího masa a vajec, protože existují obavy z možné kontaminace masa chemickou látkou dioxin. Uvedla to dnes agentura PAP s odvoláním na ministra zemedelství Artura Balazse.

Ministr Balasz skutecnost, zda Polsko dováží kurecí maso z Belgie nepotvrdil, ale ani nepoprel. Podle informací získaných agenturou PAP Polsko výrazné množství belgického kurecího masa nedováží. Minulý rok cinily dovozy z Belgie 1,8 tuny kurecího masa. Letos jsou dovozy prakticky nulové.

Belgické ministerstvo zdravotnictví minulý týden zakázalo prodej kurat a slepicích vajec z duvodu podezrení na výskyt nebezpecné rakovinotvorné látky dioxin. Látka již byla nalezena v produkci nekterých farmáru, a proto se ministerští úredníci rozhodli z preventivních duvodu zakázat prodej v celé zemi. Dioxin je vysoce toxická chemikálie, kterou, v prípade absorpce lidským telem, již z organismu nelze vyloucit. Prítomnost v tele je pak prícinou vzniku rakovinového bujení.

hoa bm


Zdroj: ČTK, 31. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:28