Agris.cz - agrární portál

Havlíčkobrodští zemědělci vylili na protest 5000 litrů mléka

31. 5. 1999 | ČTK

HAVLÍČKŮV BROD 31. května (ČTK) - Na 5000 litrů mléka dnes vylili havlíčkobrodští zemědělci do silážní jámy. Protestovali tak proti neutěšené situaci českých zemědělců, rostoucí vnitřní a vnější zadluženosti a za záchranu venkova.

Dětem na základní škole Štáflova pak zemědělci rozdávali zdarma mléčnou svačinu. "Když stát nepodpoří mléčnou stravu pro děti, tak jsme to demonstrativně udělali my," řekl ČTK předseda havlíčkobrodské agrární komory František Endrle. Připomněl, že v roce 1989 byla spotřeba mléka na osobu a rok 91,4 kilogramu, loni poklesla na šedesát kilogramů.

"Je to boj o přežití, pokud padne české zemědělství, odnese to spotřebitel," potrhl Endrle s tím, že výkupní ceny mléka na Havlíčkobrodsku nekryjí ani výrobními náklady a pohybují se do sedmi korun za litr.

Situaci podle něj nelze řešit snížením zástavu krav; jejich počty jsou jednak provázány s krmivovou základnou, jednak je neekonomické poslat na jatka dojnici, která nedosáhla šesti laktací, vysvětlil.

Na úterní demonstraci na pražské Staroměstské náměstí z Havlíčkobrodska odjede asi stovka prvovýrobců s transparenty, cepy a sudlicemi. Spolu s kolegy z celé ČR zde budou protestovat proti dlouhodobému poklesu tuzemské zemědělské produkce, nevýhodnému postavení ČR v mezinárodních obchodních vztazích, špatné vymahatelnosti práva a plateb v ČR a proti celním podvodům.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 31. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 17:10