Agris.cz - agrární portál

Pernod údajně připravuje koupi divize lihovin Allied Domecq

31. 5. 1999 | ČTK

Pernod údajne pripravuje koupi divize lihovin Allied Domecq

LONDÝN/PARÍŽ 31. kvetna (CTK) - Akcie francouzského výrobce alkoholických nápoju Pernod Ricard dnes prudce zpevnily v reakci na zprávu nedelního britského tisku, že skupina pripravuje nabídku ke koupi divize lihovin britské firmy Allied Domecq. Pernod, který je spoluvlastníkem karlovarské Becherovky, by se takovýmto kontraktem stal jedním ze dvou nejvetších svetových prodejcu lihovin a hlavním konkurentem britského kolosu Diageo.

Mluvcí Pernodu dnes odmítl komentovat zprávu listu Sunday Times, že firma získává peníze, aby mohla predložit nabídku na odkoupení lihovinové cásti Allied Domecq v hodnote peti miliard britských liber, tedy osm miliard dolaru. Agenture Reuters pouze rekl, že spolecnost zkoumá príležitosti, které se v sektoru alkoholických nápoju objevují. Za nepresnou pak mluvcí oznacil informaci, podle níž je získáváním penez pro firmu poverena banka BNP.

"Vnímáme pozorne vše, co se na trhu lihovin deje. Pokud se neco objeví, peclive to prozkoumáme," rekl mluvcí Alain-Serge Delaitte. Vyloucil pritom cestu neprátelské nabídky a dodal, že Pernod verí pouze v cestu domluvy s vedením prebírané firmy.

Akcie Pernodu dnes v Paríži na celkove stagnujícím francouzském akciovém trhu posílily o témer ctyri procenta. Podle analytiku by transakce byla pro Pernod výhodná, protože by se posílila pozice firmy na americké polokouli a zlepšilo složení produktové rady.

Predložení nabídky má být podle Sunday Times závislé na tom, zda se podarí dokoncit prodej britských hostincu a restaurací Allied Domecq spolecnosti Whitbread, kde byla dohoda uzavrena minulý týden. Petimiliardová nabídka by pritom více než dvojnásobne prekracovala celkovou soucasnou tržní hodnotu Pernod Ricard.

Prípadnou dohodou by se do jedné skupiny spojily znacky Pernodu, kde krome tradicních francouzských anýzovek figurují irské whisky Jameson a Bushmills, vermuty Dubonnet, konaky Bisquit ci rum Havana Club, s portfoliem znacek Allied, kde je napríklad gin Beefeater, whisky Ballantine nebo konak Courvoisier. Celkem by tak Pernod kontroloval podle analytiku témer 20 znacek, což by bylo více, než má Diageo, vytvorená loni spojením britských Guinness a Grand Metropolitan.

V CR je Pernod 40procentním podílníkem spolecnosti Salb, která v roce 1997 uzavrela s vládou dohodu o koupi 89 procent akcií podniku Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Letos Pernod koupil od švýcarsko-nemecké spolecnosti Underberg její dcerinou firmu Johann Becher s tím, že ji následne prodá karlovarské Becherovce.

Petr Holcák ple


Zdroj: ČTK, 31. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:21