Agris.cz - agrární portál

U cukru a alkoholických nápojů bude o čem jednat

31. 5. 1999 | ČTK

U cukru a alkoholických nápoju bude o cem jednat

BRUSEL 31. kvetna (zpravodaj CTK) - Cukr, víno a alkoholické nápoje budou zatežkávacími tématy pri bilaterálním jednání mezi Evropskou komisí a CR ohledne více než desítky zemedelských komodit upravených legislativou EU, jejíž trídenní výklad pro šest kandidátských zemí dnes experti komise ukoncili.

CR bude podle Tomáše Kreutzera, reditele sekce na ministerstvu zemedelství, muset vytvorit administrativní systém pro stanovování, sledování a kontrolu minimálních intervencních cen cukru v rámci pridelených výrobních kvót. U této komodity funguje v unii neobvyklý systém samofinancování - dotace pestitelum jsou vypláceny z fondu vytváreného odvody z obratu pri prodeji.

Kreutzer soudí, že hlavní bude vybudovat intervencní agenturu, která bude mít na starosti všechny zemedelské produkty, na než se podle legislativy EU vztahují dotace a subvence. Znamená to predevším rychle vypracovat a schválit predpisy, které fungování evropského cukerného režimu v CR umožní.

V oblasti vinarství by podle jeho slov mela plnou harmonizaci prinést novela vinarského zákona v príštím roce a posléze úplne nový zákon o dva roky pozdeji. Jde predevším o odstranení ustanovení, jež by se mohla dostávat do rozporu s narízeními EU, at už jde treba o zákaz zvyšovat rozlohy vinic nebo doslazovat víno repným cukrem.

U alkoholických nápoju se CR dostane s EU do stretu, pokud jde o výrobní parametry nekterých presne oznacených druhu. Whisky nebo rum lze v EU vyrábet výlucne predepsaným zpusobem a už vubec ne z repného cukru ci bramborového škrobu jako v CR - tyto a další nápoje bude tedy nutné prejmenovat, pricemž nestací jen prívlastek (tuzemský rum).

Pri bilaterálním "rentgenování" za dva týdny se tedy budou ceští experti s komisí radit, jak to nejschudneji udelat. Zatím nevylucují, že by CR mohla požádat i o casove omezenou výjimku, než si spotrebitelé na zmenu názvu "tuzemáku" a jiných koralek ci likéru zvyknou.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 31. 5. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:21