Agris.cz - agrární portál

Polsko v pondělí zakázalo dovoz kuřecího masa z Belgie

1. 6. 1999 | ČTK

VARŠAVA 1. června (ČTK) - Polsko v pondělí na základě rozhodnutí předsedy veterinární inspekce Andrzeje Komorowskiho zakázalo dovoz kuřecího masa z Belgie. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ministr zemědělství Artur Balazs v pondělí na tiskové konferenci řekl, že Polsko sice zakázalo dovoz belgického kuřecího masa a vajec již v únoru, ale přesto dovezlo téměř 50 tun krmiva pro drůbež a 5750 kuřat. Podle odhadu veterinární komise bylo belgickým krmivem vykrmeno 12.000 kuřat.

Minulý týden v pátek belgické ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej kuřecího masa a vajec poté, co bylo zjištěno, že kuřecí z několika farem obsahuje rakovinotvornou látku dioxin.

V reakci na tuto zprávu uvalilo dočasný zákaz dovozu také Rusko. Francie, která ročně dováží 40.600 tun kuřat a 31.200 tun vajec rovněž zareagovala zastavením prodejů dovezeného belgického kuřecího masa. Zákaz prodeje a konzumace dovozového kuřecího masa z Belgie přijalo také Německo a vyjádřilo politování nad tím, že belgické úřady informovaly o nebezpečí tak pozdě. Itálie nařídila zpřísněné kontroly belgického kuřecího a vajec, ale dovozy nezakázala. Nizozemí k zákazu dovozu také nepřistoupilo, ale doporučilo lidem, aby nekonzumovali belgická vejce a maso.

hoa bm


Zdroj: ČTK, 1. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:16