Agris.cz - agrární portál

Zákaz prodeje výrobků z vajec; do ČR se údajně nedováželo

1. 6. 1999 | ČTK

Zákaz prodeje výrobku z vajec; do CR se údajne nedováželo

BRUSEL 1. cervna (zpravodaj CTK) - Belgické ministerstvo zdravotnictví zakázalo dnes v celé zemi velkoobchodní prodej výrobku z vajec, protože je podezrení, že by mohly obsahovat rakovinotvorný dioxin. Týká se celé škály výrobku od majonéz a zmrzlin až po testoviny.

Na úrovni EU se zacalo zároven uvažovat o zákazu vývozu belgických kurat a vajec po jistou dobu do ostatních clenských zemí. Belgie byla tvrde kritizována, že neinformovala vcas kolegy o nebezpecí, které proverovala už od února, ale oznámila až minulý týden. Nejvetšími dovozci belgických kurat, vajec, výrobku z vajec i krmných smesí byly Nemecko, Francie, Nizozemsko a Portugalsko.

Podle ceského diplomatického zdroje potvrdila veterinární správa CR, že do Ceské republiky se žádná kurata ani vejce z Belgie nedovážela. Nelze vyloucit nejaké dovozy derivovaných výrobku, napríklad testovin, kde však je nebezpecí nálezu stop dioxinu minimální.

Ministr zdravotnictví Marcel Colla dnešní zákaz nevztáhl na maloobchod, protože v mnoha prípadech se podle etiket nedá zjistit puvod složek, z nichž jsou potraviny vyrobeny. Vyzval jen majitele obchodu a spotrebitele k "opatrnosti".

Belgický rozhlas zároven oznámil, že živocišné krmné smesi zamorené dioxinem, který zrejme pochází z prímesi motorového oleje, byly dodávány také do chovu vepru. Momentálne se tedy zjištuje, zda nebylo postiženo také veprové maso.

Podle zmíneného ceského zdroje jsou v Belgii na rozdíl od CR krmné smesi pro drubež, prasata a dobytek vyrábeny v techže provozech, takže vzájemné zamorení je možné.

Práve smesi živocišného puvodu (zpracované tuky a zbytky z jatek) byly hlavním vektorem šírení nemoci šílených krav, epidemie, jež postihla v minulých letech hlavne Británii.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 1. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:43