Agris.cz - agrární portál

Fencl: Požadavky na stanovení minimální ceny jsou proklamativní

1. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 1. června (ČTK) - Požadavky uvedené v rezoluci, kterou dnes schválili demonstrující zemědělci na pražském Staroměstském náměstí, jsou zcela proklamativní. Na dotaz ČTK to řekl ministr zemědělství ČR Jan Fencl.

"V okamžiku, kdy bychom například nastavili požadovanou minimální cenu mléka na 7,80 Kč/kg, okamžitě vyšleme signál k likvidaci asi 25 procent producentů mléka. Takové rozhodnutí možná může učinit euforie davu, ale nemůže to být výsledek racionálního chování resortu zemědělství," vysvětlil Fencl.

Za projektem tzv. zelené nafty si podle vlastních slov Fencl i nadále stojí. Jak řekl, vláda v loňském čtvrtém čtvrtletí na zelenou naftu uvolnila 400 miliónů korun. Parlament však použití těchto prostředků k těmto účelům neschválil, a tak musely být tyto peníze alokovány zemědělcům jiným způsobem.

Podle Fencla vláda vládní programové prohlášení postupně plní. V této souvislosti ministr připomněl některé kroky na ochranu českého agrárního trhu. Dodal, že kdyby k nim nedošlo, současná situace by byla aktuálně podstatně horší. Jednoznačně ale odmítl, že by do systém zemědělství vstoupily letos další peníze ze státního rozpočtu.

"Jakékoli očekávání dalších zdrojů není na místě. Pracujeme se zdroji, které máme k dispozici, a ty jsou letos o 20 procent vyšší než v loňském roce," dodal.

Podle jeho slov nestačí, aby si zemědělci "chodili pro peníze" na Staroměstské náměstí či do budovy MZe, ale musejí se sami snažit vyjednat na trhu agrárních komodit tu nejlepší cenu.

"Jde o integraci, tedy o to, co udělali naši otcové za první republiky a co dělá dnes celá Evropa. Prvovýrobci se prostě musejí spojit do družstev, která za ně potom budou realizovat smluvní vztahy a vyjednají takovou cenu, která bude podstatně lepší, než kdyby prodávali sami," řekl Fencl.

Oldřich Přibík mha


Zdroj: ČTK, 1. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:13