Agris.cz - agrární portál

Allied Domecq popřela, že by jednala s Pernodem o fúzi

1. 6. 1999 | ČTK

Allied Domecq poprela, že by jednala s Pernodem o fúzi

LONDÝN 1. cervna (CTK) - Britská spolecnost Allied Domecq dnes zchladila spekulace o možném spojení své divize lihovin s francouzskou skupinou Pernod Ricard. Zprávy, podle nichž se jedná o nejakém takovémto kontraktu, oznacila za neopodstatnené.

"Mužeme potvrdit, že v soucasné dobe nejednáme s žádnou z nápojových skupin o fúzi, týkající se naší divize lihovin," rekl podle agentury Reuters mluvcí Allied. Reagoval tak na zprávu britských nedelníku, že Pernod pripravuje nabídku ke koupi divize lihovin Allied za pet miliard liber a chystá se tak stát jedním ze dvou nejvetších svetových prodejcu lihovin vedle britského kolosu Diageo.

Mluvcí Pernodu v pondelí odmítl komentovat zprávy britského tisku, že firma získává peníze, aby mohla predložit nabídku na odkoupení lihovinové cásti Allied Domecq v hodnote peti miliard britských liber. Vyloucil pritom cestu neprátelské nabídky a dodal, že Pernod verí pouze v cestu domluvy s vedením jakékoliv prebírané firmy.

Akcie Allied dnes dopoledne posílily až o 3,6 procenta. Poté, co firma spekulace o fúzi poprela, akcie mírne klesly, zustaly však asi 2,5 procenta nad pondelní úrovní.

Allied se minulý týden dohodla s britskou pivovarskou skupinou Whitbread na prodeji 3500 britských hostincu a restaurací. Po prodeji zustane Allied Domecq výroba a distribuce lihovin, která je ve svetovém merítku druhá nejvetší na svete, a sít mlécných jídelen Dunkin'Donuts spolu se zmrzlinovým retezcem Baskin Robbins.

Prípadnou dohodou by se do jedné skupiny spojily znacky Pernodu, kde krome tradicních francouzských anýzovek figurují irské whisky Jameson a Bushmills, vermuty Dubonnet, konaky Bisquit ci rum Havana Club, s portfoliem znacek Allied, kde je napríklad gin Beefeater, whisky Ballantine nebo konak Courvoisier. V Ceské republice Pernod kontroluje Karlovarskou Becherovku

hp ple


Zdroj: ČTK, 1. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 19:34