Agris.cz - agrární portál

Krajský obchodní soud zmrazil část akcií Severomoravských vodáre

3. 6. 1999 | ČTK

Krajský obchodní soud zmrazil cást akcií Severomoravských vodáren

OSTRAVA 3. cervna (CTK) - O zmrazení 17.196 kusu akcií a. s. Severomoravské vodovody a kanalizace ve Stredisku cenných papíru, které byly prodány dvakrát, rozhodl v minulých dnech Krajský obchodní soud v Ostrave. Na návrh Anglian Water tak byly zablokovány akcie, zakoupené v rozporu se zákonem pro francouzskou firmu Suez Lyonnaise des Aux. CTK to dnes rekl Milan Srb z agentury A agency, která britskou firmu mediálne zastupuje.

Jde o akcie predstavující zhruba pul procenta podílu na základním jmení, které byly v majetku mesta Rychvald a na jejichž prodej uzavrel 14. dubna starosta mesta Jirí Absolon smlouvu se spolecností Anglian Water. Podle Britu však závazek z rádne uzavrené smlouvy nesplnil.

"Svuj príkaz z 19. dubna k predobchodní validaci-blokaci 17.196 akcií registrovaný u Strediska cenných papíru ješte týž den zrušil a 28. dubna akcie prevedl ve prospech a. s. Patria Finance," rekl Srb.

V oduvodnení predbežného opatrení soud konstatoval, že starosta Rychvaldu Absolon prodal 17.196 akcií SmVaK dvakrát, pricemž jako první uzavrel rádnou smlouvu se spolecností Anglian Water a z ní mu vyplynula povinnost prevést akcie na ni. "Po datu 14. dubna tedy nemohl platne uplatnit k temto akciím výkon vlastnického práva," sdelil Srb.

Britská spolecnost nyní podala na starostu trestní oznámení u Krajského úradu vyšetrování Severomoravského kraje v Ostrave pro podezrení ze spáchání trestného cinu porušování povinnosti pri správe cizího majetku a trestného cinu podvodu.

"Starosta Rychvaldu zpusobil mestu rozsáhlou majetkovou újmu, protože z nedodržení podepsané smlouvy vyplývá smluvní pokuta ve výši 1,547 miliónu korun. Také Anglian Water, která utrpela zatím nevycíslenou škodu, bude vyžadovat její uhrazení," dodal Srb.

Navzdory zmrazeným 0,5 procenta akcií získala majoritu u druhého nejvetšího výrobce a distributora pitné vody v Ceské republice s 53 procenty akcií Anglian Water. Ovládla tak severomoravskou spolecnost pred konkurencní francouzskou firmou Suez Lyonnaise Des Eaux, která behem dubna a kvetna vykoupila kolem 45 procent akcií SmVaK od mest a obcí v regionu severní Moravy a Slezska.

Tomáš Želazko nol


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:30