Agris.cz - agrární portál

Šumava byla vyhlášena Evropskou krajinou roku 1999/2000

6. 6. 1999 | ČTK

NOVÉ ÚDOLÍ (okres Prachatice) 6. cervna (CTK) - Více než 3000 turistu a prátel prírody predevším z Nemecka a Ceské republiky se dnes na cesko-nemeckém hranicním prechodu Nové Údolí-Haidmühle zúcastnily slavnostního vyhlášení preshranicního regionu Šumava- Böhmerwald Evropskou krajinou roku 1999 a 2000. Projekt, zamerený na vytvárení podmínek pro trvale udržitelný rozvoj, vyhlašuje organizace Mezinárodní prátelé prírody (Friend of Nature International - FNI).

"Tento akt je ocenením toho, že CR venuje ekologii velkou pozornost. Soucasne potvrzuje, jak velkým cinem bylo založení Národního parku Šumava. Domníváme se, že (vyhlášení Šumavy Evropskou krajinou roku) vyvolá spolupráci v rámci nekterých evropských fondu, které lze použít pro rozvoj tohoto regionu," rekl dnes CTK námestek ministra životního prostredí Josef Bele.

Hlavními cíli projektu Evropská krajina roku, který již od roku 1989 vždy na dvouleté období vyhlašuje konference dvaceti prezidentu národních svazu NFI, je zachování kulturního i prírodního rázu krajiny, otevrení nových rozvojových príležitostí a preshranicní spolupráce v cestovním ruchu, doprave a regionálním plánování.

Oblast na trojmezí CR, Rakouska a Nemecka byla podle Prátel prírody CR po celá desetiletí odsouzena do okrajové role. Železná opona bránila nejen vzájemnému poznávání a výmenám pres hranice, ale vedla i k hospodárskému znevýhodnení po obou jejích stranách. Od otevrení hranic v roce 1990 panují vstrícné nálady, rozvíjející se cestovní ruch prináší do této oblasti rozmach a vstup CR do Evropské unie tento proces zrejme ješte urychlí.

Projekt Šumava/Böhmerwald- krajina, jež spojuje, je zameren na obyvatele oblasti v CR, Rakousku a Nemecku, potenciální turisty a návštevníky z celé Evropy a na osoby odpovedné za regionální, celostátní a evropskou politiku.

Jaroslav Fišer kš


Zdroj: ČTK, 6. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 01:55