Agris.cz - agrární portál

Krajský obchodní soud zamítl zmrazení části akcií SmVaK

10. 6. 1999 | ČTK

Krajský obchodní soud zamítl zmrazení cásti akcií SmVaK

OSTRAVA 10. cervna (CTK) - Krajský obchodní soud v Ostrave zamítl žalobu mesta Koprivnice na zmrazení 78.470 akcií (zhruba sedm procent) akciové spolecnosti Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK), jež vlastní Anglian Water. Tímto rozhodnutím definitivne ovládla Anglian Water druhého nejvetšího výrobce a distributora pitné vody v Ceské republice. CTK to dnes rekl Milan Srb z agentury A agency, která britskou firmu mediálne zastupuje.

Podle nej mesto Koprivnice podepsalo 13. dubna rádnou komisionárskou smlouvu se spolecností Jung and Silberstern, která se zavázala prodat 78.470 akcií SmVaK ve vlastnictví mest Koprivnice, Odry, Štramberk, Studénka, Frenštát pod Radhoštem, Fulnek a obce Dobrá za cenu nejméne 450 Kc za akcii. Následující den Jung and Silberstern prodal akcie britské firme Anglian Water za 555 Kc za akcii. "K podpisu této kupní smlouvy došlo dne 14. dubna z výslovným souhlasem starosty mesta Koprivnice Jirího Tichánka a ostatních starostu," uvedl Srb.

Souhrnnou cenu 43,468 miliónu korun za akcie Anglian Water uhradila bezodkladne tentýž den na úcet u IPB. Pokynem k prevodu akcií ve Stredisku cenných papíru z úctu mesta Koprivnice na úcet Anglian Water 16. dubna pak byla kupní smlouva fakticky realizována.

V nocních hodinách 15. dubna, kdy již byly akcie prodány a zaplaceny, uzavrelo mesto Koprivnice další kupní smlouvu na prodej stejných akcií za vyšší cenu se spolecností Carreta Brokers. Ta skupovala akcie pro konkurencní francouzskou firmu Suez Lyonnaise Des Eaux. "Soucasne mesto vypovedelo smlouvu s Jung and Silberstern a podniklo kroky k zablokování akcií ve Stredisku cenných papíru," sdelil Srb.

Dodal, že návrh mesta Koprivnice na narízení predbežného opatrení, kterým by se zmrazilo nakládání se 78.470 akciemi SmVak, Krajský obchodní soud v Ostrave 31. kvetna zamítl. Anglicané tak s více jak 53 procenty akcií ovládli severomoravskou spolecnost pred konkurencní francouzskou firmou Suez Lyonnaise Des Eaux.

Souboj o ovládnutí SmVaK zacal 19. dubna, kdy zástupci britské Anglian Water uvedli, že v SmVaK drží kontrolní balík zhruba 48 procent akcií. Za ne prý zaplatili asi 1,4 miliardy korun rade mest a obcí severomoravského regionu, které akcie dosud držely.

Den poté vedení francouzské Lyonnaise Des Eaux oznámilo, že v SmVaK vlastní 45procentní podíl. Predmetem sporu, a zrejme i snah o ovládnutí SmVaK, bylo práve necelých sedm procent akcií od seskupení obcí kolem mesta Koprivnice, s kterými ovšem již obe firmy ve svém balíku pocítaly a jež byla spekulativne prodána obema konkurentum.

Tomáš Želazko klh


Zdroj: ČTK, 10. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:39