Agris.cz - agrární portál

ASZ požaduje, aby stát nepodporoval nadprodukci mléka

15. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 15. června (ČTK) - Soukromí zemědělci odmítají řešení situace na trhu s mlékem, jaké navrhuje rada Státního fondu tržní regulace (SFTR). Požadují státní dotační politiku, která by nepodporovala nadprodukci, ale naopak směřovala především k restrukturalizaci zemědělství, uvedl na dotaz ČTK předseda Asociace soukromého zemědělství České republiky Stanislav Němec.

Na dnešní tiskové konferenci ministr zemědělství Jan Fencl řekl, že rada SFTR připravila dvě varianty řešení situace na trhu s mlékem. Podle první by mělo být stanovené množství mléka mezi 11 až 14 procenty produkce vyvázáno z pevné minimální ceny pro producenty a dodavatele mléka. Druhá varianta by pak zachovala současný systém 75 procent produkce mléka s garantovanou výkupní cenou a 25 procent s neregulovanou cenou pro mlékárny vyvážející více než čtvrtinu produkce.

V obou případech se podle Fencla počítá s podporou exportu ze zdrojů SFTR. Řešení situace na trhu s mlékem ve 3. Čtvrtletí dočasnou kompenzací je na programu středeční schůze vlády.

První varianta je podle Němce nic neřešící kompromis. Řešení, které vychází z obavy říci naplno, že je v ČR nadprodukce mléka. Obě varianty jsou podle něho snahou regulovat neregulovatelné. Připustil ale, že současná nadprodukce se bez určité dotace mléka na export neobejde. Pro likvidaci současné nadvýroby je podle něho nutné vytvořit podmínky pro volnou tvorbu cen mléka.

"Zemědělec na jedné straně musí vědět, že od státu těžko dostane nějaké další finance jako dotaci k ceně, ale zároveň musí vědět, že stát nebude svými opatřeními generovat nadvýrobu. Pokud nebude nadvýroba, ustálí se cena mléka na tržní úrovni," řekl.

Za to, že nebude vytvářet nadprodukci mléka, by měl zemědělec podle Němce dostat od státu určitou kompenzační nebo sociální platbu, která by mu umožnila důstojný odchod z trhu a převedení krav do netržní produkce mléka.

"S tím pak souvisí celková struktura českého zemědělství. To znamená, že je potřeba snížit plochy orné půdy v ČR minimálně o 15 procent na úroveň obvyklou ve srovnatelných zemích západní Evropy, a to z hlediska morfologie, terénu atd.," dodal Němec.

do mha


Zdroj: ČTK, 15. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 22:09