Agris.cz - agrární portál

MZe chystá dotace na zachování stavů skotu s nižší produkci mlék

21. 6. 1999 | ČTK

MZe chystá dotace na zachování stavů skotu s nižší produkci mléka

PRAHA 21. června (ČTK) - Ministerstvo zemědělství chystá od příštího roku dotace na zachování stavů skotu v ČR při případné nižší produkci mléka. Po dnešním jednání s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Čech a Moravy Bohumírem Dufkem to řekl ministr zemědělství ČR Jan Fencl. Toto opatření by podle něj mělo zabránit vybíjení krav při poklesu odbytu mléka.

Upřesnění dotačního titulu, který bude podporovat převod určitého procenta krav do systému bez tržní produkce mléka do horských a podhorských oblastí, bude zemědělcům podle Fencla předloženo nejpozději do konce července letošního roku.

"Pokud skutečně existuje v ČR přebytek mléka, který mlékárny nevykoupí pokud jim SFTR nebude dotovat export - a my to zatím nevíme - pak je to množství mléka, které jsme v tuto chvíli ochotni opustit. Přistoupíme tedy dočasně na snížení rozměru tuzemské produkce mléka," řekl Fencl. Dodal, že tímto rozhodnutím však vůbec nevzdává ambici ČR vstoupit do EU s produkcí mléka kolem 3,1 miliardy litrů ročně.

Podle jeho slov je však i při snížené produkci mléka třeba udržet v ČR stavy skotu, protože jsou na tak nízké úrovni, že je již redukovat nelze. Skot spolu s ovcemi je totiž jedinou možností, jak využít existující i budoucí trvalé travní porosty. Podle Fencla by měla v budoucnu rozloha těchto porostů vzrůst asi o deset procent.

Jaký dopad bude mít zmíněný nový dotační titul na strukturu dotací v resortu MZe a zda ministerstvo zruší současné dotace na podporu produkce mléka, Fencl neupřesnil. To bude podle něj ještě předmětem úvah a jednání.

Oldřich Přibík jw


Zdroj: ČTK, 21. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 12:34