Agris.cz - agrární portál

Odbory navrhují minimální cenu mléka 7,80 Kč za litr

21. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 21. června (ČTK) - Minimální nákupní cenu mléka 7,80 Kč za litr navrhuje celoplošně stanovit Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy Čech a Moravy (OSPZV). Uvádí se to ve stanovisku svazu k situaci v zemědělství, které poskytlo vedení OSPZV ČTK v souvislosti s dnešním jednání svého předsedy Bohumíra Dufka a ministra zemědělství ČR Jana Fencla.

Cena vepřového a hovězího masa by podle svazu měla být určována státní regulací vstupní ceny masa, které se bude dovážet.

Přebytek obilí má stát řešit jeho ročním výkupem za garantovanou cenu a dalším zpracováním na líh.

Stanovisko obsahuje řadu legislativních požadavků, například připravit vyhlášku o splatnosti faktur do 14 dnů, zahájit jednání o zrušení celní unie se Slovenskem či zavést dotace s platností po dobu pěti let. V sociální oblasti žádá OSPZV mimo jiné zastoupení v tripartitě a urychlení přípravy tzv. Záchovného fondu, který by měl řešit vyrovnávání závazků zaměstnavatelů vůči zaměstnancům.

Podle stanoviska je OSPZV znepokojen současnou sociální a ekonomickou situací v zemědělství. Přitom MZe podle něj pomalu a nedostatečně reaguje na situaci v resortu a ani vláda se této problematice patřičně nevěnuje. "Není možné, aby premiér řešil jeden podnik, například ČKD, či problémy 400 horníků a na druhé tady zůstal opomíjen celý resort," řekl Dufek.

K požadavkům odborářů Fencl řekl, že je třeba sladit očekávání s možnostmi. "V současné době mám na stole již řadu návrhů od tuzemských nevládních organizací zemědělců a velmi pečlivě je studuji. Nechápu však tyto návrhy jako konfrontační, ale spíše jako návrhy, které by měly inspirovat naše budoucí kroky," dodal ministr. K tomuto stanovisku se připojil také Dufek.

Oldřich Přibík jw


Zdroj: ČTK, 21. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 13:35