Agris.cz - agrární portál

Na severní Moravě vytrvale prší, hasiči musejí zasahovat

22. 6. 1999 | ČTK

Na severní Morave vytrvale prší, hasici musejí zasahovat

OSTRAVA 22. cervna (CTK) - Cerpání vody ze sklepu, odklízení vyvrácených stromu a cištení kanálu jsou hlavní náplní hasicských sboru na severu Moravy, kde od pondelního vecera vytrvale prší. "Jednotky jezdí po oblasti, kde kontrolují a monitorují stav hladin potucku," rekl dnes CTK operacní dustojník ostravských hasicu.

Podle nej se v Ostrave z koryta vylila pouze reka Ostravice, která již vecer zalila travnatou plochu Havlíckova nábreží za Cernou loukou.

Frýdeckomístectí hasici zatím nemuseli zasahovat pri evakuaci osob. Pomáhají prevážne pri odstranování vody, která do objektu natekla z cest a polí. "Nejedná se o vodu z rozvodnených toku," upresnil operacní dustojník.

Približne 15 chatek a domku v turistické oblasti Hradište v Terlicku (okres Karviná) zatopila voda. V této oblasti vodní nádrže Terlicko, kde protéká reka Stonávka, byl v pondelí vecer vyhlášen tretí, tedy nejvyšší stupen povodnové aktivity.

V povodí Odry platí druhý povodnový stupen - stav pohotovosti - na rece Lubine v Petrvaldu, na Ostravici ve Slezské Ostrave, na Odre ve Svinove, na Olešné pod vodním dílem Olešná, na Lucine v Havírove-Bludovicích a na Olši ve Vernovicích i Detmarovicích.

Prvního stupne povodnové aktivity dosáhly reky Ondrejnice v Kozlovicích, Ostravice ve Frýdku-Místku, Morávka ve Vyšních Lhotách, Lucina v Ostrave-Radvanicích, Odra v Bohumíne, Olše v Ceském Tešíne a Jablunkove.

Meteorologové predpovídají, že by behem dneška melo v moravskoslezských Beskydech spadnout dalších asi 50 milimetru srážek. Podle pracovníku dispecinku povodí Odry hladiny rek stále stoupají.

Hana Tesarcíková mal vb


Zdroj: ČTK, 22. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:03