Agris.cz - agrární portál

Maďarsko a Rumunsko postiženo záplavami

23. 6. 1999 | ČTK

BUDAPEŠŤ/BUKUREŠŤ 23. června (ČTK) - Silnice a železniční trasy jsou dnes v Maďarsku nesjízdné v důsledku prudkých dešťů a větrů, jež tuto zemi postihly během posledních dvou dní. V Rumunsku bylo zaplaveno několik vesnic severovýchodně od Bukurešti a byly zničeny solné jeskyně severně do rumunské metropole, které byly velkou turistickou atrakcí. Informují o tom zprávy záchranářů v Maďarsku a policejní zdroje a média v Rumunsku.

Na severozápadě Maďarska musely být evakuovány tisíce osob, asi sto domů se zhroutilo a v rozsáhlých oblastech musela být odpojena elektřina. Při deštích bylo zaplaveno 18.000 hektarů orné půdy. Současně nad Maďarskem dosahuje vítr rychlost větru 130 kilometrů za hodinu. Vítr vyvrací stromy a lodě na Balatonu odtrhává od kotev.

V obci Kemence na severu Maďarska muselo být asi dvacet osob evakuováno na palubě vrtulníku, když jejich vesnici náhle postihla záplavová vlna. V téže oblasti hasiči evakuovali 50 žáků z letního tábora.

V oblasti ležící 125 kilometrů severovýchodně od Bukurešti stoupla voda v místních tocích v noci na dnešek o tři metry a překvapila obyvatele vesnic Cuculeasa, Costieni a Zoita, kteří do té doby klidně spali. Sedm lidí se utopilo a ostatní museli z vesnic rychle utéci. Utopily se rovněž stovky hospodářských zvířat. Policie nyní v postižené oblasti pátrá po eventuálních dalších obětech.

Již počátkem tohoto týdne rozvodněné řeky zaplavily pole a odřízly od světa řadu vesnic v župě Prahova. Mimo jiné také zničily solné jeskyně 100 kilometrů severně od Bukurešti, které ročně navštívilo přes 10.000 turistů. Jeskyně byly užívány jako klimatické lázně pro astmatiky a pořádaly se v nich výstavy a koncerty.

bep jf


Zdroj: ČTK, 23. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:09