Agris.cz - agrární portál

Hladiny toků na Moravě klesají, povodňová pohotovost trvá

23. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 23. června (ČTK) - Hladiny potoků a řek na střední Moravě a Bruntálsku začaly dnes klesat a pouze Bečva na východě Přerovska a Moštěnka na jihu okresu ještě dosahují druhého povodňového stupně, který znamená pohotovost. Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, platil dopoledne ve Strážnici na Hodonínsku, ovšem i zde hladina klesá, tak jako na většině toků v povodí řeky Moravy.

Třetí stupeň povodňové aktivity odvolala ve l3:00 na říčce Petrůvce povodňová komise v Petrovicích u Karviné. Hladina vody klesla přibližně o půl metru a v největší hloubce nyní dosahuje 3,5 metru. Petrůvka se v úterý vylila z břehů, zatopila sklepy a garáže asi 40 domů v Petrovicích, sportoviště a úrodu na polích.

Devět úseků vodních toků v povodí Odry zůstává na prvním, nejnižším povodňovém stupni. Situaci nadále sledují pracovníci povodí a povodňové komise. Podle vedoucího referátu životního prostředí Okresního úřadu v Karviné Pavla Santariuse je vážná situace už jen na Odře v Bohumíně, Olši ve Veřňovicích.

Hraniční přechod s Polskem v Závadě-Golkowicích na Karvinsku, určený pro osobní automobily a pěší turisty, je od rána uzavřen kvůli rozvodněné Petrůvce. Zatopená je rovněž turistická oblast v Markovicích, kde voda zalila chatky podél asi 600 metrů jejího koryta, a část obce Půstky. Tam se voda drží ještě asi v patnácti domech.

Na Bruntálsku trvá první povodňový stupeň pouze v Karlovicích pod hřebeny Jeseníků. Vodní toky v Ostravě zůstávají na druhém stupni. Situace na všech ostravských řekách je přesto klidná a stabilizovaná.

Druhý povodňový stupeň odvolala ráno povodňová komise v Karviné. Řeka Stonávka, která v úterý zatopila chatky v Hradišti v Těrlicku, se vrací do koryta. Podobně i Olše na svém horním toku na Karvinsku vykazuje místy už jen první stupeň povodňové aktivity.

Vodohospodáři nepředpokládají, že by klesající hladiny toků na severní Moravě a ve Slezsku opět stouply. Nasvědčuje tomu předpověď meteorologů, podle níž by mírný déšť měl na severní Moravě ustat.

lif vb


Zdroj: ČTK, 23. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:45