Agris.cz - agrární portál

ČMSZP: Vyšší nákupní cena prasat není důvodem ke zdražení výrobk

23. 6. 1999 | ČTK

CMSZP: Vyšší nákupní cena prasat není duvodem ke zdražení výrobku

PRAHA 23. cervna (CTK) - Zvýšení nákupních cen jatecných prasat o ctyri až pet korun živé hmotnosti (ž.hm.) není duvodem ke zvýšení spotrebitelských cen masných výrobku. CTK to dnes sdelil místopredseda Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu (CMSZP) Zdenek Koubek.

V prvním ctvrtletí letošního roku totiž podle Koubka klesla farmárská cena veprového masa o 21,5 procenta, pricemž cena zpracovatelská poklesla pouze o 3,2 procenta a spotrebitelská cena o 8,2 procenta. Z toho je podle jeho slov zrejmé, že masokombináty nemusejí pri soucasném zvýšení nákupní ceny vubec s cenou výrobku hýbat.

Zvýšení cen zpracovatelu by mohlo nastat až pri prekrocení farmárské ceny 32,50 Kc/kg ž.hm. Nyní je tato cena 30 Kc/kg ž.hm. Napríklad na londýnské burze je cena této komodity v prepoctu 39,93 Kc/kg ž.hm.

Koubek tak reagoval na informace, že by spotrebitelské ceny masných výrobku vzrostly o 15 až 20 procent v dusledku pohybu nákupní ceny veprového. Podle jeho slov je zvýšení nákupních cen prvním krokem k narovnání jednostranného cenového diktátu zpracovatelu vuci chovatelum, který posledních osm mesícu tlacil farmárské ceny hluboko pod výrobní náklady.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 23. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 11:19