Agris.cz - agrární portál

Fencl podepsal dohodu o veterinární spolupráci s Izraelem

24. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 24. června (ČTK) - Ministr zemědělství ČR Jan Fencl dnes podepsal s velvyslancem Státu Izrael Rafaelem Gvirem Dohodu mezi vládou ČR a vládou Státu Izrael o spolupráci ve veterinární oblasti. Ministr Fencl po podpisu ČTK řekl, že jde o základní veterinární dohodu, kterou má ČR uzavřenu již s řadou zemí.

Dohoda umožní spolupráci obou států při ochraně jejich území před zavlečením a případným rozšířením nemocí zvířat a nemocí přenosných na člověka, které se mohou vyskytnout jako důsledek dovozu, průvozu a vývozu živých zvířat, včetně ptactva, embryí a spermatu zvířat, stejně tak jako výrobků a surovin živočišného původu.

Podle informací MZe se obrat agrárního obchodu mezi ČR a Státem Izrael v loňském roce pohyboval kolem 109,8 miliónu korun a posledních pět let vykazuje rostoucí trend. Loni výrazně pokleslo proti roku 1997 záporné saldo tohoto obchodu pro ČR z více než 110 miliónů asi na 13 miliónů korun, a to především růstem exportu z ČR. Za první čtyři letošní měsíce činil obrat vzájemného agrárního obchodu téměř 58 miliónů korun.

Hlavními českými agrárními vývozními komoditami do Izraele jsou podle celní statistiky zejména cukr a cukroviny, mlýnské výrobky, slad, škrob a nápoje a lihoviny. Naproti tomu z Izraele se do ČR dovážejí hlavně potravinové přípravky, výrobky ze zeleniny a ovoce, zelenina, ovoce, ořechy a rostlinné pletací materiály.

Oldřich Přibík nol


Zdroj: ČTK, 24. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 20:50