Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila návrh zavedení takzvané zelené nafty

28. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 28. června (ČTK) - Vláda dnes schválila dvě nezávislé poslanecké iniciativy, které předpokládají zavedení principu tzv. zelené nafty. To by měla řešit novela zákona o spotřebních daních, předkladatelé však své návrhy musí ještě dopracovat.

"Prvovýrobcům v oblasti zemědělství by se v případě konečného schválení návrhu novely v parlamentu měla vracet maximálně polovina ze spotřební daně zaplacené při nákupu motorové nafty," v průběhu dnešního jednání vlády informoval místopředseda kabinetu Pavel Rychetský.

Poslanci musejí své návrhy podle něj doplnit o další technická opatření. Ty by měly řešit například vztah novely na nakládání s topnými oleji.

"Poslanecké návrhy vycházejí z růstu ceny vstupů do zemědělství, který v letech 1989 až 1997 představoval zhruba 230 procent. Ceny zemědělských výrobků ale stouply jen o 52 procent," uvedl již dříve předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Palas.

Systémy zlevnění pohonných hmot existují v řadě evropských zemí. Vedle Německa například v Belgii, Nizozemsku, Lucembursku, Finsku, Portugalsku a Řecku. Ve Francii pak zemědělci mají založenu síť čerpacích stanic, kde mohou zlevněné pohonné hmoty nakupovat již za zvýhodněné ceny. Odpadá tak administrativa spojená s vracením peněz.

Uzákonění takzvané zelené nafty nebude mít podle výsledků obdobných hlasování ve sněmovně v minulosti jednoduchý osud. Již v předchozích letech se proti novele, kterou tehdy předložili společně poslanci KDU-ČSL a ČSSD, postavili pravicoví poslanci. Například zákonodárci ODS a ODA z minulé Poslanecké sněmovny shodně argumentovali, že zákonná úprava bude živnou půdou pro masivní daňové úniky.

Jan Melichar mha


Zdroj: ČTK, 28. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:00