Agris.cz - agrární portál

Zvýšení ceny mléka může mít negativní vliv na jeho spotřebu

30. 6. 1999 | ČTK

Zvýšení ceny mléka muže mít negativní vliv na jeho spotrebu

PRAHA 30. cervna (zpravodajové CTK) - Opatrení Rady státního fondu tržní regulace (SFTR) o zvýšení minimální ceny nakupovaného mléka na 7,80 koruny od 15. cervence muže v prípade promítnutí nákupní ceny do ceny výrobku snížit jeho spotrebu a tím množství vykupovaného mléka od prvovýrobcu. Vyplývá to z ankety CTK.

PLZEN/KLATOVY - Reditel Mlékárny Klatovy Pavel Tuhácek dnes CTK rekl, že mlékárna sice nemá dosud k dispozici presné podmínky, ale podle jeho názoru zvýšení minimální nákupní ceny prohloubí nesoulad ceny vstupní suroviny s hotovým výrobkem, protože již soucasné ceny mlécných výrobku nákupní cene mléka neodpovídají. Tuhácek dále uvedl, že nekteré mlékárny by mohly i snížit nákup mléka ve snaze vyhovet podmínkám pro získání dotace pri exportu více než 50 procent produkce z nakoupeného mléka.

Do stanoveného termínu mají mlékárny možnost o podmínkách nákupu a zpracování mléka jednat, dodal Tuhácek.

Klatovská mlékárna již nekolik let stabilne zpracovává 50 miliónu litru mléka rocne, což odpovídá dennímu objemu kolem 140 tisíc litru.

BOHUŠOVICE (okres Litomerice) - Pro Bohušovickou mlékárnu na Litomericku by zvýšení minimální nákupní ceny mléka na 7,80 koruny znamenalo, že by nasmlouvané dodávky musela snížit asi o ctvrtinu, rekl dnes CTK generální reditel mlékárny Miloš Náprstek. Zároven by musela jednat se svými odberateli, hlavne s obchodními retezci, s nimiž má uzavreny cenové dohody, o tom, jak se její zvýšené náklady promítnou do jejích cen.

Poslední jednání Bohušovické mlékárny na Litomericku se zástupci dodavatelských zemedelských podniku o cenách mléka skoncilo v záveru minulého týdne urcitými ústupky na obou stranách. Zhruba za tri ctvrtiny z odebíraného množství mléka platí nyní bohušovická firma minimální garantovanou cenu 7,20 koruny za litr. Zbývající ctvrtina mléka se zpracovává na sušené odstredené mléko, jehož cena, a tím i nákupní cena suroviny, se musí prizpusobit platným svetovým cenám. Zatímco zemedelci v tomto prípade puvodne navrhovali minimální cenu pet korun za litr, mlékárna nabízela 4,20 koruny. Zemedelci nakonec, i když nepríliš potešeni, souhlasili s cenou 4,50 koruny.

Bohušovická mlékárna zpracovává denne v prumeru 85 tisíc litru mléka, v techto dnech až 90 tisíc litru. Cást své produkce, kondenzované mléko a sušené odstredené mléko, firma exportuje.

Mlékárna ZAMILK Chocen s.r.o. neprijme po zavedení minimální nákupní ceny mléka 7,80 koruny za litr vuci zemedelcum "žádná zvláštní opatrení", v každém prípade ale bude nucena své výrobky do budoucna zdražit. Jak uvedl reditel prakticky nevývozní mlékárny Petr Marek, firma je pripravena i po 15. Cervenci odebírat stejné množství mléka za státem stanovenou cenu. Otázkou však podle nej je, jak dlouho to vydrží a co unese trh.

"Rozhodnutí je pro zemedelce sice líbivé, avšak ve svém dusledku je postavené proti nim, nebot rada vývozních mlékáren nákup mléka omezí, což v konecné fázi prinese krachy nekterých zemedelcu a možná i zpracovatelu mléka," dodal Marek.

PRAHA - Pražská mlékárna Pragolaktos obchodní, a.s. zatím zvýšení minimální garantované ceny mléka nedokáže kompletne posoudit vzhledem k tomu, že dosud nebylo publikováno úplné znení opatrení schválených Radou SFTR. Predpokládá však, že zvýšení minimální ceny zvýší také prodejní ceny mlékárenských výrobku.

"Lze predpokládat, že schválení minimální ceny 7,80 na litr nakupovaného mléka se bude muset bezprostredne promítnout do zvýšení prodejních cen mlékárenských výrobku. Stejne tak, byla-li schválena doba splatnosti 30 dnu jako závazná, bude muset být rešena otázka splatností u obchodních partneru zpracovatelu, které jsou dnes podstatne delší," uvádí se v tiskové zpráve spolecnosti.

Podle ní by se prijatá opatrení nemela ani cenove ani objemove príliš dotknout sortimentu zakysaných výrobku a jogurtu. "Co se týce pasterizovaného UHT mléka, mohlo by dojít k zotavení cen z hlubokého propadu z konce minulého roku, zvlášte pokud zpracovatelé nebudou rešit pravdepodobné problémy v exportu jejich prenášením na tuzemský trh, ale omezením nákupu mléka pri dodržení garantované ceny," míní pražská mlékárna Pragolaktos.

LOUNY - Soukromá mlékárna v Lounech se radí mezi malé producenty a na rozhodnutí SFTR o minimální nákupní cene mléka zatím nebude nijak reagovat. "Reakce velkých mlékáren bude rychlá a myslím si, že i jednoznacná," uvedl ekonom mlékárny Dalibor Šnejdar s tím, že danou situaci poté vyhodnotí i lounská firma.

Šnejdar predpokládá, že velké mlékárny nebudou cekat na 15. cervenec, od kdy vstupuje minimální nákupní cena mléka 7,80 Kc za litr v platnost, ale již tento týden ve ctvrtek nebo v pátek verejne vyhlásí snížení odberu mléka napríklad o jednu ctvrtinu. "Pokud ani toto se SFTR, potažmo ministerstvem zemedelství nepohne, vymyslí mlékárenští giganti jiný zpusob, jak se sice s cástí odkoupeného mléka dostanou na narízenou cenu, ale zbytek odkoupí za takových podmínek, jaké jim budou vyhovovat," dodal Šnejdar. Tato praxe podle nej ostatne funguje i dnes.

K narízení o minimální nákupní cene mléka chybí Šnejdarovi garance minimální prodejní ceny. "Z právního hlediska je navíc sporné, zda by se regulovanými mely rídit i soukromé firmy, jakou je Lounská mlékárna," doplnil.

Lounská mlékárna napríklad odebírá 80 procent objemu mléka za soucasnou minimální cenu 7,20 Kc/litr, zbylých 20 procent pak za pet korun za litr.

kop zah psr fkj kri mha


Zdroj: ČTK, 30. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 01:08