Agris.cz - agrární portál

Brněnští radní schválili návrh nájemní smlouvy s vodárnami

2. 7. 1999 | ČTK

Brnenští radní schválili návrh nájemní smlouvy s vodárnami

BRNO 2. cervence (CTK) - Návrh nájemní a provozní smlouvy mezi Brnem a a. s. Brnenské vodárny a kanalizace (BVaK) schválilo ve ctvrtek mestské zastupitelstvo. Dokument požadovala Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) jako záruku na poskytnutí úveru k rekonstrukci Cistírny odpadních vod v Modricích. Mestská rada do smlouvy ješte doplní pripomínky a nekteré údaje.

"Investice 1,8 miliardy Kc je nejvetší na území mesta od druhé svetové války," rekl dnes v Brne primátor Petr Duchon. Smlouva má být na 25 let a její soucástí je cenový vzorec, podle nehož se ve meste bude urcovat cena vodného a stocného. Vzorec má motivovat nájemce (BVaK) k péci o vodovodní infrastrukturu.

"Pokud by se cena vodného vymkla z pásma sociální únosnosti, mohlo by to vést ke zhroucení projektu," doplnil primátor.

Rekonstrukce COV Modrice má zacít do konce letošního roku. Z fondu Phare pocítají BVaK jako investor s osmi milióny eur (asi s 300 milióny korun) na rekonstrukci kmenových stok. Jediným zdrojem ke splácení úveru vuci EBRD bude vodné a stocné.

Rozšírení COV Modrice do roku 2003 zajistí vycištení až 2,5 metru krychlového vody za vterinu pri suchém pocasí a dvojnásobek za dešte. Navrhovaný denní prutok ciní 150.000 krychlových metru a limity na odtoku mají splnovat požadavky platné od roku 2004.

BVaK loni hospodarily s cistým ziskem 26,2 miliónu korun, posíleným mezirocne o více než osm miliónu korun. Letos ocekávají nárust tržeb z 852,8 miliónu na 940 miliónu korun a zvýšení cistého zisku z 26,2 na 50 miliónu korun. Cenová politika pocítá letos s prumerným rustem tarifu o 15 procent u obyvatelstva a 13 procent u ostatních odberatelu. K postupnému sjednocení obou kategorií má dojít do roku 2002.

Jirí Macík Simona Svitáková nol


Zdroj: ČTK, 2. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:27