Agris.cz - agrární portál

Spotřeba zeleniny v ČR roste, ale proti zemím EU je stále nízká

9. 7. 1999 | ČTK

PRAHA 9. července (ČTK) - Průměrná spotřeba zeleniny v ČR dosáhla loni 82 kilogramů na obyvatele za rok (kg/ob./rok) a má pozvolna rostoucí trend. Ve srovnání s rokem 1992 se zvýšila asi o 12,3 kg/ob./rok. V porovnání se státy EU, kde se pohybuje průměrná spotřeba zeleniny v rozmezí 112 až 118 kg/ob./rok, je tuzemská spotřeba této komodity stále dosti nízká. Uvádí se to v situační a výhledové zprávě MZe, kterou má ČTK k dispozici.

V ČR se postupně mění spotřebitelská poptávka po jednotlivých druzích zeleniny. V poslední době roste zájem o pekingské zelí, ledové a barevné saláty, brokolici, chřest a čekankové puky. Plochy pro pěstování těchto druhů zeleniny jsou však stále v ČR velmi malé.

Podle zprávy zůstává v ČR skladování zeleniny i nadále ekonomicky málo zajímavým a problematickým odvětvím. Převažuje skladování zeleniny ve větraných skladech, i když podíl chlazených skladů se pomalu zvyšuje a v současnosti dosahuje kolem 18.000 tun využitelné kapacity.

Tuzemská výroba zpracované zeleniny stagnuje a poptávka přechází od konzervované zeleniny směrem k zelenině chlazené a mrazené. V roce 1998 se v ČR znatelně zvýšila pouze výroba zmrazené zeleniny na 8843 tun oproti 5820 tun v roce 1997.

Oldřich Přibík jw


Zdroj: ČTK, 9. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:58